Lasyr

Din guide till en sommarsnygg terrass!

Kiselbehandling

Funkar på: Alla träslag.

Så fungerar det: Ett träskydd som stärker träet och ger längre hållbarhet. Härdningen sker genom naturens egen metod, liknande fossiliseringen som sker i förstenade träd. Produkten går in i träet och bildar starka kristallskikt.

Resultat: Vackert silvergrå nyans, liknande drivved. Många av produkterna motverkar även smuts, mögel, alger och röta. Härdning pågår i flera månader efter påförandet.

Så gör du: Gör rent terrassen med avsett rengöringsmedel. När träet har torkat så applicerar du kiselbehandlingen som du valt. Antal appliceringar kan variera från produkt till produkt. Använd pensel eller terrassdyna, gärna med skaft för att spara på ryggen! Stryk ut produkten i ett jämnt lager.

Tänk på att: Det ska vara en dagstemperatur på minst åtta grader varmt när du applicerar. Kontrollera först att träet känns torrt.

Palomas kommentar: ”Alla kan göra behandlingen, det går inte att göra fel. Ytan blir extremt tålig och du får en ren, len och silvergrå träyta. Det går också utmärkt att kompletteringsmåla vid behov.”

Terrasslasyr

Funkar på: I första hand tryckimpregnerat trä, men också för tätare träslag som teak och lärk.

Så fungerar det: Lasyren ger en slitstark, vattenavvisande yta. Pigmentet skyddar träytan och bindemedlet från det nedbrytande UV-ljuset.

Resultat: Du framhäver träets naturliga, vackra struktur samtidigt som du får kulör och du kan välja nästan vilken kulör du vill.

Så gör du: Om virket är nytt kan du applicera terrasslasyren direkt på ytan. Om träet är oljat, laserat eller har stått ett tag så tvätta först av med terrasstvätt. Applicera rikligt med roller och torka sedan bort överflödet med trasa efter 5–10 minuter. Lasera två tre brädor åt gången och gör hela längderna för att undvika överlappningar.

Tänk på att: Underlaget ska vara rent och torrt. Provstryk gärna en bräda innan så att du vet att du är nöjd med kulören. Behandlingens hållbarhet: På tryckimpregnerat trä upp till tre år, på hårdare träslag som teak, cirka ett år.

Palomas kommentar: ”Fördel är den långa hållbarheten och det estetiska – du kan färgsätta terrassen precis så som du färgsätter inredningen inomhus. I dag är terrassen ett vardagsrum och med lasyr kan du skapa en fin miljö i vackra kulörer. Du kan också få tryckimpregnerat trä att se ut som lärk eller teak. Ett tips är att satsa på en lasyr som harmonierar med husets fasad – en kall fasad matchas till exempel bäst med kalla toner i terrassen.”

Träolja

Funkar på: Alla typer av naturellt trä utomhus och tryckimpregnerat efter ett år ute.

Så fungerar det: Om fukt tränger in i trä så börjar träet att spricka och så småningom ruttna. Men oljan gör så att vattnet inte kan tränga in, utan pärlar sig på ytan.

Resultat: Bevarar träets naturliga utseende, livslängd och skyddar det dessutom från bakterietillväxt.

Så gör du: Tvätta terrassen med terrasstvätt, borsta och spola bort. Låt torka. Påför oljan flödigt med en pensel och låt det sugas in. Efter 10–15 minuter torkar du bort överflödet med en fuktig trasa.

Tänk på att: Lägg inte på för tjockt lager med olja, hellre tunt flera gånger. Annars blir det ett kladdigt ytskikt. Olja inte på varmt underlag, i direkt solljus eller om träet är fuktigt. Behandlingens hållbarhet: Upprepa minst en, helst två gånger per år.

Palomas kommentar: ”Att olja terrassen är enkelt och naturligt, olja lever med träet. Linolja är en naturprodukt som använts i århundraden för att skydda träet från fukt och det bevarar träet utseende bättre ju oftare du gör det – och du gör det enkelt själv.”

Publicerad 5 apr, 2017

Övriga etiketter

 En lättstruken lasyr som framhäver träets naturliga strukturer. 

Du kan använda Alcro Virke utomhus på nytt, tidigare impregnerat eller laserat trä. Lasyren gör träet vattenavvisande och motverkar sprickbildning.

Fördelar med Alcro Virke

Alcro Virke är en vattenbaserad lasyr för målning utomhus med kort torktid och den är lätt att applicera. Virke har även bra kulörhållning och god vidhäftning.

Gör rent och förbehandla

  • Runda av vassa hör och kanter med slippapper. Grått trä slipar du ner till rent trä.
  • Hyvlade ytor samt bilade stockar ska ruggas upp med ett grovt sandpapper före målning
  • Tidigare laserade ytor tvättar du med Grovrent. Mögel och algväxt behandlar du med Alg &  Mögelfritt. Skrapa eller stålborsta bort lös färg och lösa träfibrer och matta ner blanka färgytor.
  • Nytt trä och fasader som är nedskrapade eller stålborstade till rent trä rengör du genom att borsta bort löst sittande smuts och damm.

Lasera

  • Använd gärna en flat lasyrpensel, den ger bäst resultat
  • Stryk lasyren på en bräda i taget för att minska risken för överlappning och ojämn kulör
  • Tänk på att om du laserar hela ytan två gånger blir slutresultatet mörkare än om du bara stryker en gång.

Nytt trä och fasader som är nedskrapade eller stålborstade till rent trä stryker du först en gång med System Grundolja på hela brädan/fasaden och ändträ. System Grundolja ska torka minst 30 minuter, därefter torkas överflödig olja bort. Vänta inte längre än en dag innan du stryker lasyren två gånger i önskad kulör. Tidigare laserade ytor som har blekts eller ändrat kulör men är i bra skick i övrigt, kan du lätt fräscha upp med en strykning.

OBS! Använd inte enbart färglös lasyr på nytt trä, det ger inte tillräckligt skydd mot solens UV strålar.

OBS! Rör om lasyren väl före användning. Underlaget skall vara torrt vid målning, max 16 % fuktkvot. Detta gäller även tryckimpregnerat trä som bör stå obehandlat minst en säsong före målning. Måla inte på solheta ytor. Måla inte heller vid risk för regn inom det närmaste dygnet eller dagg inom 1-2 timmar från målningens avslutande.

Publicerad 5 apr, 2017

Övriga etiketter