Sveriges bästa målare korad

Med penslarna i högsta hugg gav sig tio finalister in i årets Måleri-SM i Malmö. Det blev 20-åriga Emil Eriksson från Rättvik som kom segrande ut med titeln ”Sveriges bästa målare” 2016.

Tre intensiva tävlingsdagar på Malmömässan avgjorde årets Måleri-SM. Årets tema ”urbant” tolkades fritt av de unga tävlingsdeltagarna i totalt åtta olika delmoment, däribland dekorationsmålning, tapetsering och bildöverföring.

Det vi vill lyfta fram här är yrkeskunskapen och professionalismen. Varje gång man är med och servad deltagarna presterar blir man imponerad. Trots att många är väldigt unga är de väldigt duktiga, säger Jonas Fornelius, tävlingsansvarig för Måleri-SM.

Utöver den tunga titeln tog Emil Eriksson även en plats i Målerilandslaget jämte Malin Arkelöw från Vendelsö och Nathalie Andersson från Strängnäs, som placerade sig på andra respektive tredje plats i tävlingen. Malin Arkelöw representerar nu Sverige i det kommande Nordiska Mästerskapet, medan Emil Eriksson tävlar i Måleri-EM senare i år.

I höst gör alla tre medlemmar i Målerilandslaget upp om vem som får åka och representera Sverige i VM i Abu Dhabi 2017.

Årets Måleri-SM gästades även av HM Kung Carl XVI Gustav, som fick bevittna målandet av ett nytt kungaporträtt signerat en av årets domare och 2012 års vinnare, Sofie Lindgren.

Tävlingen är ett bra sätt att få folk att få upp ögonen för målerihantverket, oavsett om man är konsument eller nyfiken på yrket, säger Jonas Fornelius.

Måleri-SM är en tävling för unga målare som arrangeras av Måleribranschens Yrkesnämnd och sponsras av ANZA och Alcro. Tävlingen äger rum vartannat år och är öppen för alla som går Byggprogrammet inriktning måleri eller arbetar som lärling på ett måleriföretag och är under 22 år.

Publicerad 20 jun, 2016