Inspiration

Älskade furugolv!

Den klassiska furan är på stark frammarsch och finns nu som slipbar, extra lättlagd parkett – och dessutom 100 procent svensk.

Ådringen, värmen i ytan, knastarnas oregelbundenhet, träets klassiska charm... De flesta har en relation till den svenska furans originalitet och värme. Och nu har furan seglat upp som en av svenskarnas absoluta favorit bland trägolven. – Det är den produkt som ökar allra mest i försäljning, konstaterar Zoran Mihajlovic, golvansvarig Sverige på Södra/Berg & Berg.

TRENDIG IGEN. Efter några år i kylan under epitet som ”fulfuru” ses nu furun återigen på möbler, köksluckor, sänggavlar och golv. – Den stora skillnaden mot när furan var trendig för 15 år sedan, är att vi i dag arbetar mycket med pigmenteringar där träytan färgas in. Du får strukturen och kvistarna som ger furuns varma känsla, men ändå fina, ljusa trägolv. Hela 98 procent av all furu vi säljer är faktiskt vitpigmenterad.

FRÄSCH NYANS. De flesta som sett äldre furu i inredningen känner igen att furun mörknar under årens lopp. Men med vitpigmentering kvarstår den fräscha, ljusa nyansen. Vanligaste köpen till hemmen är mattlackade vita och extra vitoljade trägolv. – Med hjälp av pigmenten blir golven mer färgbeständiga. Det har mycket att göra med hur pigmentet läggs på och var. Vi lägger pigmenteringen på själva träslaget och sedan lacket över. Men träet är fortfarande ett levande material och det mognar med tiden. Många tycker att det är det som gör det så vackert. Berg & Berg arbetar endast med svenska träslag och hela produktionen finns i Sverige. Fabriken ligger i Kallinge i Blekinge. Tack vare användningen av långsamt växande nordiska trädslag är parketterna härifrån extra tåliga. – Det gör också våra golv mer formstabila.

SÄKRA KVALITET. Berg & Berg tillhör skogsägarföreningen Södra, där 50 000 skogsägare från södra Sverige har slutit sig samman. Alla steg i träförädlingen ligger i Södras och Berg & Bergs händer – något som är unikt i världen. – Eftersom vi har hela produktionen kan vi säkra kvalitet i detaljerna och kontrollera samtliga bearbetningssteg. – Det är vi stolta och glada över.

EXTRA LÄTTLAGT. Golven från Berg & Berg läggs med klickfogen Svedloc plus, vilket innebär:

  • Snabb ch enkel läggning
  • Knarrfria golv
  • Täta fogar mellan golvbrädorna
  • Överlägsen styrka i fogen
Publicerad 14 mar, 2017