Experten tipsar

Öppna upp för hållbara fönster!

Dags att måla fönsterna? Håll koll på fukthalten, lägg din kraft och energi på förarbetet och måla aldrig med någonting annat än fönsterfärg. Benny, fasadexpert på Colorama i Tvååker, förklarar varför.

Det där med fönsterfärg, är det så noga egentligen?
– Ja, det är det verkligen! En fönsterfärg är särskilt anpassad för att kunna fästa på fönstrets släta yta och för att hålla för väder och vind. Dessutom täcker den vassa hörn och kanter på ett sätt som andra färgtyper inte gör. Tyvärr går många ändå bara ut i förrådet och tar första bästa färgburk när det är dags för fönstermålning, säger Benny.

Vilka andra misstag är vanliga vid fönstermålning?
– Det är väldigt vanligt att man inte låter fönsterna torka ordentligt innan man sätter igång med själva målandet, vilket leder till att färgen fäster dåligt och lossnar inom ett till två år. Ta gärna hjälp av en fuktmätare för att se när det är läge.

Vilket är ditt bästa råd till alla som ska måla fönsterna i sommar?
– Lägg mer kraft och energi på att förbereda för målningen. Jag brukar säga att man ska lägga 75 % av tiden på att tvätta, skrapa, slipa och maskera, och 25 % på själva målningen. Gör man det blir resultatet ofta hur bra som helst, säger Benny.

Dags att måla om?

Det är hög tid att måla om när du kan se småsprickor i underkanten på fönsterna eller om de ser torra och matta ut. Helst ska du dock måla om innan slitaget syns allt för mycket

Rusta dig för målning!

Vi har massor av smarta prylar som hjälper dig glänsa som fönstermålare. Här är en trio som du dock inte slipper undan.

  1. En bra tvätt
    Använd en grovrengöring eller en tvätt med algavdödande egenskaper. Tvätten får gärna även matta ner ytan lite.
  2. En bra skrapa
    Använd för att enklare få bort all löst sittande färg.
  3. Ett bra slippapper
    Använd för att slipa bort grånat trä till förmån för friskt virke.
Publicerad 17 jun, 2020

Behöver du hjälp med ditt utomhusprojekt?

Benny på Colorama i Tvååker är en av våra många duktiga fasadexperter. Vid ett hembesök kan de besiktiga och analysera din fasads tillstånd. Fasadexperten sammanfattar sin analys i ett protokoll och tar fram en åtgärdsplan, samt rekommenderar lämplig färg.