Inspiration

11 utvalda nyanser av vitt

Att leva i ett hem där ljusa vita naturnära kulörer utgör basen är enkelt. Det är vackert, smakfullt och lätt att kombinera med andra accentfärger. Men hur vitt är vitt egentligen, eftersom alla nyanser av vitt för hem och väggar är brutna med någon annan kulör. Och vilken nyans ska man välja?

Vitt - inte bara vitt!

Vilken kulör du ska välja beror lite på din övrig inredning. Har du mörka träslag och möbler med kraftfulla kulörer, passar vitt med lite mjukare toner bra. Går den övriga inredningen i ljusa kulörer och du vill ha en krispig ljus känsla kan du välja en mer "ren vit" nyans.

Varmt eller kallt?

I rum med indirekt ljus från norr kan rena vita kulörer upplevas som svala och du kan behöva välja en mer varmt vit kulör istället. Det motsatta gäller rum med mycket solljus och söderläge, där du kanske kan välja en ”neutralare vit”.

Tänk även på att golvet är en stor färgyta som reflekteras upp på dina väggar – golv av träslag som drar åt gult kan förstärka intrycket hos en väggkulör som drar åt det beige/gula hållet. Ytterligare en sak att tänka på är att lågenergilampor ger ett svalare ljus än vanliga glödlampor.

Provmåla

Det bästa sättet att ta reda på hur det kommer att bli är att provmåla en yta i den kulör och den glans du vill ha och titta på resultatet, både i dagsljus och kvällsljus, innan du bestämmer dig

Färgkarta

OBS: Färgerna på skärmen överensstämmer inte alltid med verkligheten. Besök din närmaste butik för rådgivning och färgprov.

Publicerad 25 sep, 2019

Behöver du hjälp med färgsättning av ditt hem?

Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Våra inredningsexperter kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning. Börja med att boka tid för ett rådgivningsmöte.