Inspiration

3 steg till rätt kulör för din fasad

Så väljer du rätt kulör till din fasad.

3 steg till rätt kulörval 

  1. Husets och omgivningens stil. Välj kulör efter stilen på huset. De flesta hus kommer bäst till sin rätt i en kulör som är typisk för den tid då huset byggdes. Ha också omgivningen i åtanke när du väljer fasadkulör. Finns det ett tema i bostadsområdet kan det vara en fördel att hålla sig inom det. Det finns fortfarande utrymme att vara personlig i detaljerna. Tänk också på vilka delar av huset du vill framhäva eller gömma och färgsätt utifrån det.
  2. Prova dig fram. Tänk på att alla kulörer uppfattas olika på färgprovet och i verkligenheten. Provmåla därför på stora skivor. Alla kulörer förstärks och blir blåare utomhus. Kulören påverkas också av solens ljus och uppfattas olika under olika tider på dygnet. Flytta runt färgproverna för att utforska hur de ser ut på olika platser vid olika tider.
  3. Tona ner. Tänk på att alla kulörer uppfattas som starkare utomhus. Om du hittar en fin kulör som inte är gjord för utomhusbruk, tona ner den något för ett snyggt resultat på fasaden.

Fortfarande osäker på kulörval? Ta hjälp av en fasadexpert! Klicka här för att läsa mer eller boka en tid med en av Coloramas fasadexperter.

Publicerad 2 maj, 2017