Så gör du

4 steg till en lyckad rengöring

Gå från svart och mögligt till nytt och fräscht i ett nafs!

Ek, furu, lärk eller exotiska träslag – alla träytor med problem kan räddas genom rengöring. Att bordet eller stolarna som fått utstå väder, vind och UV-ljus drabbats av fukt, smuts och påväxt och kanske dessutom bär rester av gammal olja på ytan är inget konstigt. Och resultatet kan få lusten att köpa nytt att öka exponentiellt när vårens värme lockar till uteliv. Men under den sjaviga ytan finns friskt och fint trä som bara väntar på att få komma fram. – De yttersta träsidorna bryts ner och blir porösa. Tar du bort den lösa ytan får du fram det friska träet, säger Pierre af Klinteberg, och produktutvecklare på Jape, tillverkare av produkter som löser problem som kan uppkomma när det gäller fukt och mögel med mera. – Är problemet bara ytligt går det att rädda alla utemöbler och terrassgolv. Följ bara instruktionerna så blir träet som nytt igen. 

 1. AVDÖDA PÅVÄXTEN (Jape Prick-Fri)
  Börja alltid med att avdöda det som växer, som mögel och alger.

 2. RENGÖR MED RENGÖRINGSMEDEL (Jape REDO Trä-Rent)
  Applicera medlet och låt verka en liten stund. Borsta sedan med en stålborste med mjuka borst tills hela ytan består av det friska träet. Skölj noga med jämna mellanrum.

 3. NEUTRALISERA (Jape REDO Blekmedel)
  Applicera en neutraliserare med pensel. Medlet både bleker och neutraliserar rester av rengöringsmedlet. Annars kan vissa träslag, som ek, mörkna. (Neutraliserarens aktiva ingrediens är oxalsyra, samma som i rabarber.) Skölj av med vatten och låt torka.

 4. YTBEHANDLA
  Ytbehandla med olja, lasyr eller kisel.
Publicerad 16 maj, 2016