Experten tipsar

Kakeltrender med Inredningsexperten

Kakelplattor som bildar mönster, läggs på tvären och kompletteras med spännande detaljer – de nya sätten att kakla är här!

I Luleå har ett över hundra år gammalt folkskoleseminarium renoverats till bostadsrätter. Här badar numera öppna planlösningar i ljus från enorma fönster, takhöjden är nära fyra meter och inredningen utmärks av exklusiva naturmaterial som marmor och ek, platsbyggda snickerier och fiskbensparkett.

LISTER OCH SOCKLAR. Renoveringen kännetecknas också av en modern touch och lekfullhet. Inte minst märks det i badrummen där Coloramas äkta carraramarmor följs upp av socklar i marmor, takfärgen har målats ner på väggen och möter kaklet i en vacker kakellist. Och det avlångt rektangulära kaklet är ställt på höjden. – Enkla kakelplattor kan bli väldigt roliga genom att man gör någonting lite annorlunda med dem. Det är lätt att glömma bort som privatperson när man gör om sitt badrum, säger Emelie Fureder, på Colorama i Luleå, som levererat kaklet och marmorn till nya Seminariet. – En stor trend just nu inom kakel är att våga göra inredningen lite annorlunda. Och detaljer som lister och socklar gör en enorm skillnad, konstaterar hon.

VÅGOR OCH RUTOR. För medan de flesta kulörväljare inom kakel och klinker håller fast vid trygga och diskreta naturtoner ser vi allt mer av spännande geometriska former och mönster, liksom skiftande ytstrukturer. – Det är inte längre bara kvadrater utan också hexagoner. Och 3D-plattor med rutsystem eller vågrörelser som står ut från väggen. De brukar ha effekten att man vill gå fram och känna med handen. Plattorna framställs genom en ny teknik som gör att ytornas strukturer varierar och skapar en levande yta, liknande äkta sten i naturen. Och de nya effekterna kombineras gärna med rustika material. – Det är en ständigt ökad efterfrågan på marmor, betong och träimitation. Många vill skapa hållbara rum som man är nöjd med länge och naturinspirerad inredning tröttnar vi oftast inte på, säger Emelie, som dagligen ritar badrum åt kunder på Colorama, och som genom hennes hjälp får se sin nya inredning i tredimensionellt utförande. – Det är superbra för kunderna eftersom det är svårt att föreställa sig hur resultatet kommer att se ut annars.

GLÖM INTE FOGEN! Valen för kakelköparen är många – äkta marmor, sten eller keramik? Och ovanpå det alla ytor – från matt till blankt. Men det finns något som nästan alla kunder missar, säger Emelie. – Alla tänker på kakelplattorna men det är fogen som lyfter eller sänker alltihop. Fundera på vad du vill ha för känsla. Vill du ha ett diskret kakel med en särskild detalj som ska framhävas? Då är det bra att harmoniera fogen med kakelplattorna. Är rummet väldigt stilrent i övrigt kan det bli jättesnyggt att låta fogen sticka ut.

Publicerad 3 okt, 2017