Inspiration

Anno från Boråstapeter

Anno är en kulturhistorisk tapetkollektion där Boråstapeter samlat mönster från 1500-talet fram till 1920-talet. 

I tapetkollektionen Anno hittar du en skatt av gammaldags tapeter i nytryck. Här finns originalmönster från olika stilar och epoker som till exempel rokoko, art déco och jugend samt sekelskiftet och den gustavianska tiden. En fantastisk svensk tapettradition och ett kulturhistoriskt arv som Boråstapeter vill förvalta och hålla levande.

De historiska tapeterna kommer från slott och herrgårdar men också från pigkammare och enklare hem. Medaljongtapeter, stänktapeter, storblommiga och småblommiga - alla tapetmönster har en verklig historia att berätta, och i Boråstapeters varsamma tolkningar får berättelserna nytt liv.

Ett par av tapeterna sitter fortfarande uppe i sin ursprungliga miljö efter många hundra år. Några mönster kommer från Boråstapeters arkiv som är ett av de mest omfattande i hela landet och består av tapetprover från mitten av 1800-talet och framåt, andra har man fått fragment av och återskapat till mer nutida färgställningar, utan att gå miste om tapeternas karaktär.

Mönstret Rosenvinge är Nordens äldsta papperstapet från 1500-talet och originalet sitter fortfarande uppe i Rosenvingeska huset vid Lilla torg i Malmö. Nu kommer Rosenvinge i tre nya färgställningar för att passa våra hem idag.

Publicerad 20 feb, 2018