Experten tipsar

Att tapetsera är en upplevelse

Numera är det lätt att tapetsera, konstaterar målaren Henrik Edin med 30 års erfarenhet av tapeter. Här ger han sina bästa tips för att lyckas med tapetseringen.

Henrik Edin är målare och butikschef för Colorama i Åmål och Säffle. Han brinner för tapeter och att skapa en personlig stil med mönster. – Du kan ändra så mycket och så enkelt med tapeter. Du kan sätta upp två våder på en vägg och så blir det en häftig förändring. Men framför allt är tapetsering en upplevelse. Det är fantastiskt kul att se mönstret växa fram och rummet ändra karaktär, våd för våd. Bjud sedan hem vännerna och visa resultatet – dela din glädje med andra.

Är det svårt att tapetsera?
 – Nej, inte nuförtiden när det finns så många fina tapeter som du limmar direkt på väggen. Det är mycket enklare än förr, när du först limmade tapeten och dessutom var tvungen att ha tapetbord att mäta vid. Den nya generationens tapeter har sparat in nästan halva arbetstiden – och allt bök runtikring är borta.

Är mönsterpassning knepigt då?
– Nej. När du satt första våden och kontrollerat att den är rak är det bara att följa efter. Du mönsterpassar direkt på väggen.

Varför är dagens tapeter lättare att sätta upp?
– Det har med materialet att göra. Det är non woven-papper som gör att tapeten varken krymper eller sväller. De sätts därför alltid kant i kant, aldrig omlott. De är dessutom lite tjockare än de gamla papperstapeterna och mindre känsliga vid uppsättning. – De kallas olika, bland annat easy up, quick up och sätt lätt, men det är samma sak. Kvaliteten är så bra att du ofta kan sätta dem även i kök. De tål absolut att torkas av med vatten.

Vad är det vanligaste misstaget för hemmatapetserare?
– Att slarva med underarbetet. Du kan till exempel riskera att det blir blåsor från underliggande tapeten, om den är för gammal och limmet inte sitter ordentligt. Du måste först känna efter om tapeten under är lös eller om det finns lite blåsor – det finns det nästan alltid om det är en gammal tapet. – Det är också väldigt viktigt att du använder rätt lim, det måste vara ett non woven-lim till en non woven-tapet. Annars kan den nya tapeten släppa.

Behöver du hjälp att komma igång?

Välkommen till din Coloramabutik så guidar vi dig i djungeln av förarbete, produkter och tapetmönster.

Har du kört fast i val av mönster och kulör? Då kan du boka Coloramas inredningsexpert som kan hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.

Vill du trots allt ha hjälp med din tapetsering så kan vi tipsa om våra rekommenderade hantverkare, fråga oss i butiken.

Publicerad 16 okt, 2015