Inspiration

Authentica från Wicanders - intelligent design

Det är varmt, slittåligt, bra för ömma leder och ryggar, miljövänligt, snyggt – och gjort för att skapa behagligt tysta miljöer.

Att skörda kork är som att klippa får – ett cykliskt hantverk. Vart nionde år skalas korken av korkträden, vilket gör dem starkare. Och att hjälpa korkträden är att hjälpa naturen; trädens djupa rötter binder sand och drar vatten upp till växter och djur i områden som annars hade varit uttorkade. Och det är vid Medelhavet vi hittar dem, korkträden vars bark har så unika egenskaper att den numera används i NASA:s rymdfärja Ariane 5 såväl som i rotorbladen på vindkraftverk. – Kork är isolerande och lätt samtidigt som det är väldigt segt och stöttåligt. Det finns inget annat material som klarar kyla och värme lika bra, säger Anders Grip, marknadsansvarig för golvtillverkaren Wicanders i Sverige.

UNIK TEKNIK. Wicanders ägs av det portugisiska familjeföretaget Amorim som är ett av världens ledande företag inom korkapplikationer. Du hittar deras kork i flaskor, skor, grytunderlägg... och korkgolv. Tekniken bakom golven är unik: – Uppbyggnaden ger golven egenskaper som andra golv inte har. Autenthica har en korkbaksida, MDF i mitten och sedan kork ovanpå följt av en tunn, tålig film som kan få vilket utseende som helst – ek eller betong till exempel, säger Anders.

DÄMPAR LJUD. Korken på undersidan dämpar ljuden nedåt, till våningen under. Att det är ett extra lager med kork på ovansidan gör golven tystare, varmare, stötdämpande och fjädrande att gå på – speciellt bra i miljöer där man står mycket, frisersalonger till exempel. – Man sparar på rygg, knän och fotleder genom fjädringen. Många tror att kork är ett skört material men det är oerhört slittåligt och korken håller alltid formen. För barnfamiljer, människor med djur och offentliga miljöer är det en fantastisk produkt. Ett vanligt användningsområde är köket, men korkgolven passar i stort sett alla ytor.
Och numera ligger Wicanders korkgolv i kyrkan Sagrada família i Barcelona. – Skaparen och konstnären Gaudí ville endast använda naturliga material så de la marmor som golv. Men det skapade en jobbigt akustisk situation. Genom att ersätta marmorn med Wicanders korkgolv förenades kravet på naturmaterial med en lösning på akustikproblemen. Golvet klickas enkelt ihop med senaste klicktekniken.

  • SKAPA DITT EGET SAGRADA FAMÍLIA!
    Genom Sverigenyheten Authentica kan du få ett lika slittåligt golv som ett av världens mest berömda arkitektoniska verk. I Sagrada família ligger Wicanders korkgolv och trampas på av cirka sex miljoner besökare varje år.

  • VAR TREDJE CHAMPAGNEKORK…
    …i världen är tillverkad av Amorim, Wicanders portugisiska ägare, som gör cirka 22 miljoner vinkorkar varje dag.
  • INTE ALLS KORKAT
    Korkträden är fridlysta så skadar du ett träd måste du plant era två nya. Det tar 25 år innan du kan skörda trädet första gången. Sedan kan du skörda det vart nionde år. Tredje omgången är första gången du kan göra vinkorkar av barken. Träden blir runt 200 år gamla.
Publicerad 21 nov, 2017