Inspiration

Colorama Natura - naturlig ekofärg

Familjen Byrfors längtade efter ett liv i samklang med naturen och byggde ett hus på landet med fokus på miljövänliga material. 

Det är högt i tak, rymligt och med stora ljusinsläpp. Kulörerna är naturnära och lugna. Utanför fönstren växer sig äpplena stora på träd i långa rader. Familjen Byrfors har lämnat Malmös innerstad och bor i en äppeldal i utkanten av Rörum på Österlen i Skåne. Huset är ritat av Hanna själv, som länge burit på drömmen om ett hus på landet, med egna odlingar och utrymme för barnen att leka och växa.

– Jag fick förstås hjälp av en arkitekt, men huset blev precis som jag hade hoppats, säger hon, just nu föräldraledig med lille Astor, tre veckor gammal. Hennes man, Nils Byrfors, ser fram emot att gå mer mot självhushållning när odlingarna börjat ta form. Men än så länge är de helt nyinflyttade, så sent som i juli 2017 stod huset klart och Hanna var höggravid.

– Vi har bara målat med Colorama Natura i hela huset. Den är miljövänlig och i princip drickbar, säger Nils, som är filmregissör och fotograf. – Hela huset känns bra. Väggarna är i lättbetong så vi har ingen isolering eller sådant som kan bli mögligt. Allt är av hållbara material och huset är dessutom förberett för solceller, säger Hanna.

Luktar gott

Väggfärgen Colorama Natura är baserad på enbart naturliga ingredienser och innehåller inga konserveringsmedel. – Det är jätteviktigt för oss. Och den luktar gott – inte som man är van vid när det är nymålat. Den luktar lite som gurka eller apelsin, säger Hanna. – Det är också en kraftfull färg som ger en fin yta. Matt men som ändå speglar ljuset. Intrycket blir mjukt och väldigt fint till träytorna. Vi är jättenöjda med resultatet, säger Nils. 

Publicerad 9 nov, 2017