Experten tipsar

Coloramas kulörskola – väderstreck

Att kulörer beter sig olika beroende på mängden ljusinsläpp och rummets läge har du säkert hört talas om. Men hur var det nu man skulle tänka igen? Inredningsexperten Amanda vet.

– En tumregel är att alla kulörer blir kallare i ett rum med norrläge. Utgår vi från gråskalan som fortfarande är otroligt populär, så kan det bli väldigt stor skillnad mellan den ton du kanske sett hemma hos en kompis och hur det blir hemma hos dig. För att få till en snygg och neutralt grå kulör i ett rum med norrläge, så rekommenderar vi alltid att du väljer en varmare grå än vad du förmodligen hade sett framför dig, säger Amanda.

Den som vill känna sig trygg med sitt färgval gör klokt i att köpa med sig en provburk innan beslutet tas. Och den som vill känna sig riktigt övertygad målar upp provburken på en skiva som sedan kan flyttas runt i rummet. På så vis kan man se hur kulören beter sig i olika lägen och beroende på om det är mörkt eller ljust. Detta gäller framför allt i det svåra norrläget men även rum i söderläge har sina utmaningar.

– Ja, det finns alltid viss risk för kulörsmitta. Titta ut genom fönstret och se vad som kan påverka kulörupplevelsen hos dig. Ett rött hus? Massvis av grönska? Provmåla först, så slipper du stå där med tio liter färg som du inte vill använda, säger Amanda.

Kom ihåg!

Ett vanligt misstag många gör är att inte tänka på helheten när de målar om, vilket kan ge ett splittrat intryck. Ha gärna alla rum i åtanke samtidigt, så blir det bättre.

Rollerkoll?

Många undrar hur mycket färg man ska ha på rollern och svaret är ”mer än du tror”. För lite färg, så kallad torr-rollning, ger rollergator och ett ojämnt slutresultat.

3 smarta målartips

  • Kom ihåg att golvet helst ska vara mörkare än väggarna, annars kan det lätt kännas som att rummet vänts upp och ner.
  • Högt i tak? Då kan du med fördel ”måla ner” taket en bit på väggen. Det gör att rummet känns härligt luftigt.
  • Fundera på vilken känsla du vill åt innan du väljer kulör. Vill du slappna av eller piggna till? Prata med oss i butiken så hjälper vi dig att hitta rätt.
Publicerad 9 mar, 2020

Behöver du hjälp att välja rätt kulör?

Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Amanda är en av våra många dukitga inredningexperter, som bland annat kan hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning. Börja med att boka tid för ett rådgivningsmöte.