Experten tipsar

Fasadfärgsättning och trender

Visst kan du byta färg på fasaden! Det lyfter inte bara huset utan ger även trädgården ett helt nytt intryck.

Mörkt, mörkare, mörkast. Det är grått som är fasadernas haute couture just nu och allra helst grafitgrått. – Gråskalan är modern både inom- och utomhus och den blir väldigt vacker på en fasad, säger Johan Virsand, fasadexpert på Colorama i Visby.

Men gråskalan är lång med gulgrått i ena änden och blågrått i den andra. Vad ska man välja för grå nyans?
– Det handlar om vad du föredrar, varmt eller kallt grått. Den gulgrå nyansen blir varm medan blågrått blir kallt. Utomhus är solen ljuskällan och den påverkar hur ögat uppfattar kulören. Vill du ha en neutral grå ton på fasaden så blandar vi en varmgrå, då blir det rätt.

En mörk fasad blir varmare i solen, slits och mattas av snabbare, påpekar han. – Men du kan köpa en matt fasadfärg från början. Då märks inte avmattningen på samma sätt som med en blankare kulör. Men allt kommer inte att vara grått. Våra traditionella gula, röda och vita fasader finns förstås kvar och skapar variation i landskapet. Men en ny trend är de monokroma fasaderna. – Många gör hela fasaden enfärgad, även knutar och foder målas i samma nyans. Det ger ett sammanhängande intryck och färre detaljer än vi är vana vid, jämfört med till exempel den traditionella röda stugan med vita knutar.

Själva trädgården påverkar också fasaden och gör att husägaren kan skapa fina effekter med fasadfärgen. – Det traditionella röda huset står i skarp kontrast till en grön trädgård. Det gör att huset sticker ut, nästan lyser, rent visuellt. I dag vill många i stället maskera sina hus, få dem att smälta in i omgivningen. En grönare fasadkulör gör att du flyttar fokus till växtligheten och lyfter fram din trädgård mer. 

Du vet väl att du kan anlita Coloramas fasadexperter för råd och tips för din fasad. Prata med din närmaste Coloramahandlare eller ring Fasadakuten dygnet runt på 020-20 20 89.

Publicerad 23 maj, 2017