Experten tipsar

Fönstermålarens 7 budord!

Dags att ta tag i fönsterna i sommar? Följ vår fasadexpert Rikard tips, så lovar vi att det blir både enklare och bättre.

1. Det ska vara torrt, rent och fast

Börja därför med att rengöra och inspektera dina fönster för att se om färgen har spruckit eller börjat flagna. Om svaret är ja måste du bearbeta din yta genom att skrapa bort den lösa färgen. Skrapa däremot inte mer än du behöver. Färg som sitter fast behöver inte avlägsnas.

2. Ha rätt färg för rätt ändamål

Olika färgfabrikat har olika färgsystem. Oavsett vilket du använder är den gyllene regeln att du ska använda fönsterfärg och grundmåla och slutstryka efter rekommendation. Är du osäker på vilket system du ska ha – prata med vår personal.

3. Använd rätt mängd färg

Ett vanligt misstag många gör när de målar fönster och fasader är att de målar för tunt. Använd ordentligt med färg, det finns ingen anledning att snåla.

4. Håll koll på väderleken

Som sagt – torrt, rent och fast. Håll koll på väderleken så att det är uppehåll när du målar och måla aldrig på en fuktig yta. Är du osäker på om dina fönster är torra nog för att målas kan du med fördel investera i en fuktmätare.

5. Ha åtminstone två olika penslar

Det är skillnad på penslar och penslar. Vi brukar rekommendera att ha åtminstone två storlekar när du målar fönster. En spröjspensel som gör det enklare att komma åt i vinklar och vrår och en pensel som är ungefär lika bred som karmen. Använd gärna en snickeripensel eller lackpensel eftersom de ger en jämnare yta.

6. Rusta dig med rätt verktyg

Som fönstermålare behöver du målartvätt och färgskrapor, slippapper eller borstar. Använd gärna en svamp alternativt en mjuk borste till att skölja bort målartvätten. Din verktygslåda påverkas givetvis av vilken slags fönster du har. Har du kittade fönster ska du ha en kittkniv till exempel. I övrigt är en UV-beständig maskeringstejp att rekommendera eftersom den kan sitta i upp till 14 dagar utan att bränna fast.

7. Undvik drama, fråga Colorama!

Är du osäker på någonting som rör dina fönster? Kom in till oss på Colorama. Hos oss hittar du alla produkter du behöver. De goda råden får du på köpet!

    Publicerad 12 jun, 2019

    Boka träff med en fasadexpert!

    Rikard Nyström är en av våra duktiga fasadexperter som gärna hjälper dig med allt som rör husets exteriörer.