Experten tipsar

Falu Rödfärg - en svensk färgstark kulturhistoria

Kan du din Falu Rödfärg-historia?

I en värld där den ena moderniteten avlöser den andra känns det skönt att få presentera en produkt som inte utvecklas och som inte behöver utvecklas. Får vi presentera Falu Rödfärg, ett närapå kulturarv som är unikt för Sverige sedan 1500-talet. 

Från början var all Falu Rödfärg ljust röd. På 1950-talet började man elda med olja i stället för ved och när ugnen blev hetare, blev färgen mörkare röd - och svenskarna fick en ny favoritnyans på Falu Rödfärg.

Flera färgnyanser skapades

Länge fanns bara de två nyanserna men på 1990-talet kom man på att om man hettade upp ugnen till över 950°C blev färgen ännu mörkare och dagens svarta trend var född. Falu Rödfärgs svarta färg har blivit trendigare än någonsin och nya arkitektritade hus målas gärna med svart Falu Rödfärg.

Färgtradition som lever vidare

Att göra Falu Rödfärg är ett hantverk, det tar tid att lära sig och det är den mänskliga kunskapen som bär färgtraditionen vidare. Operatörerna som slammar och bränner slammet till färdigt pigment sköter allt manuellt och hantverksmässigt. Så som man alltid gjort.

Vad är det då för mystiska ingredienser som skapar Falu Rödfärgs unika egenskaper? Svaret är mineraler, utvunna ur rester från gruvdriften i Falu koppargruva. Stenbitar som ingen tyckte innehöll tillräckligt med koppar, guld, silver, svavel eller järn. De blev liggande i allt större högar genom århundradena och i dag finns det tonvis med stenhögar i Falun. Vissa har funnits sedan 1200-talet. Men tursamt nog finns det högar kvar som Stora Kopparbergs Bergslags AB får använda sig av i produktionen av pigment.

Falu Rödfärg har koll på kvaliteten

Pigmentet till Falu Rödfärg är unikt i världen. Ingen annanstans finns det just den här sammansättningen av mineraler. I pigmentet finns naturliga mineraler som gör att träet konserveras och att Falu Rödfärg håller sin kulör, år efter år så du slipper måla om ditt hus så ofta. Det ger också en behaglig matt yta med lyster. För tio år sedan fanns det 30 olika ”äkta” Falu Rödfärg som tillverkades med olika kvalitet av olika kokerier. Till slut bestämde sig Falu rödfärg att själva stå för tillverkningen för att garantera kvaliteten.

Tre tips när du målar med Falu Rödfärg

  1. Borsta ytan med piassavakvast med stålborst eller stålborste, borsta ända ned till fast underlag så att lös färg, pigment och grånat trä försvinner.

  2. Använd skyddsglasögon och munskydd då det dammar en del.

  3. Tvätta bort alger och mögel innan du målar! Om det finns mögelsporer kvar i virket finns det risk för att det börjar växa igen direkt efter målningen. Vid ommålning räcker det med ett lager oförtunnad färg.
Publicerad 13 apr, 2015

Välj rätt färgtyp för din fasad!

Våra fasadexperter vet allt om hur olika fasader beter sig och påverkas av väder och vind. Vid ett hembesök kan de besiktiga och analysera din fasads tillstånd. Fasadexperten sammanfattar sin analys i ett protokoll och tar fram en åtgärdsplan, samt rekommenderar lämplig färg.