Experten tipsar

Fasadexpertens bästa tips för sommarens största projekt

Har du hört att man bör måla om huset vart tionde år? Ta den siffran med en nypa salt. Hur ofta beror nämligen helt på hur din fasad mår och hur stora påfrestningar huset utsätts för.

– Ett hus som ligger helt oskyddat ute på ett fält utsätts för betydligt mer påfrestningar från väder och vind än ett hus som ligger mer skyddat. Det är bättre att ta sig en ordentlig titt på fasaden då och då istället för i kalendern, säger Karin, fasadexpert på Colorama i Varberg.

Tecken på att en fasad bör målas om är till exempel att färgfilmen börjar se väldigt matt och lite porös ut samt att kulören bleknat. Glöm inte att titta på alla fyra husväggar när du inspekterar din fasad.

– Den sida som får mest sol, vind och vatten slits fortare. I vissa fall kan syd- och västsidan behöva målas om dubbelt så ofta som öst och
norr, säger Karin.

5 tips för fina fasader!

 1. Ta inte fel färg
  Alla färgtyper har olika egenskaper som gör att de passar för olika ytor. En del färgtyper passar inte heller ihop och har du otur kan ett felval stå dig dyrt. Prata med någon som kan färg och fasad innan du kör igång.
 2. Börja i färgfackhandeln
  Prata med vår kunniga personal och anlita gärna en fasadexpert om du till exempel är osäker på vilken slags färg ditt hus är målat med tidigare. Läs mer här.
 3. Köp riktiga verktyg
  Allra viktigast är såklart en bra pensel som ligger skönt i hand och som tar upp mycket färg.
 4. Smarta tillbehör
  Textila skyddsfiltar är en smart lösning när du målar om huset. De absorberar färg och ligger där du lagt dem, till skillnad från plast som gärna rör på sig i sommarbrisen.
 5. Investera i en fuktmätare
  Då vet du med säkerhet när det är målningsläge – det vill säga när virket inte är för fuktigt.
 6. Allt eller inget - vad gäller?
  Det går bra att dela upp målningen på två säsonger om du inte vill lägga hela semestern på att fixa med huset. Välj två sidor och gör i ordning dem fullt ut. Fönsterna också.
Publicerad 13 maj, 2020

Behöver du hjälp med din fasad?

Våra fasadexperter vet allt om hur olika fasader beter sig och påverkas av väder och vind. Vid ett hembesök kan de besiktiga och analysera din fasads tillstånd. Fasadexperten sammanfattar sin analys i ett protokoll och tar fram en åtgärdsplan, samt rekommenderar lämplig färg.