Så gör du

Fixa fina fönster - målarens tips!

Över, under, vid sidorna – och dessutom inne och ute. Fönsterfix är speciellt och du måste komma åt överallt, annars öppnar du en lucka för fukt att hitta in. Just därför är verktygen så viktiga, menar Anders, målare och fasadexpert på Coloramabutiken i Luleå.

– Fönster tar tid. Det är mycket jobb med kittning och målning och du kan inte skynda på processen. Det enda sättet att göra det fortare är att ha bra verktyg som underlättar, och en arbetsställning som fungerar i längden, säger han.

Han har renoverat många fönster och menar att arbetet tar ungefär lika mycket tid som hela fasaden. Mest tid tar förstås de spröjsade, vilket gör att det blir frestande att fuska lite. – Men man måste vara noggrann. Annars får man stå där igen om tre år. Gör arbetet ordentligt så behöver du inte göra om det på många år.

Anders målarskola

  1. Tvätta med målartvätt och skölj ordentligt med vatten.
  2. Skrapa bort det som behövs. All lös färg och allt löst kitt ska bort. Sedan ska allt trärent oljas – även i kittfåran. Har du riktigt gamla fönster behöver du kanske ta ner dem helt och hållet och slipa ner till träet.
  3. Kitta med traditionellt fönsterkitt som är linoljebaserat. Låt torka i fyra-fem dagar. Annars kan det bli skrynklor i färgen som sedan spricker. 
  4. Grundmåla med till exempel Alcro Bestå grund, en vattenlöslig oljefärg. Låt torka enligt anvisningarna på förpackningen. Måla alltid en liten bit ovanför kittet – någon millimeter så att det inte kan komma ner fukt mellan kittet och rutan. Samma med täckfärgen. Har du svårt att hålla en rak linje på fri hand så tejpa rutan.
  5. Måla två gånger med täckfärgen, till exempel Alcro Bestå fönsterfärg. Oavsett produkt så var noga med att hålla dig till samma färgsystem så får du längsta möjliga hållbarhet på ditt arbete.

Var noga. Måla inte över en halvdan kittning – då kommer det in fukt. Grundjobbet är extra viktigt när det gäller fönster.

Anders verktygstips

  • En bra skrapa är A och O: ”Snåla inte på det. Det räddar flera timmars jobb. Ett tips är blad med hårdmetallskär.”
  • Ha inte för stora penslar. ”Ta en liten rund spröjspensel så blir det lättare och en vinklad som kommer åt bakom och under.”

Rädda nacken

  • Ta ner rutorna och stå på marken om det är bekvämare.
  • Skippa stegen – det tar längre tid och ger mindre bekväma arbetsvinklar. Skaffa hellre ställning eller en skylift, det både räddar kroppen och sparar tid.
Publicerad 5 dec, 2015

Har du frågor om målning av fönster och snickerier?

Välkommen in i butik, så hjälper våra experter dig att välja rätt produkter och komma igång!