Experten tipsar

Ge villan ett lyft med rätt kulör på fönstren

Ska du fixa fönstren i sommar? Passa på att ge dem en ny kulör. – Det förändrar ett hus otroligt mycket, säger Lena på Colorama i Gävle.

I princip alla som målar om sina fönster ger dem samma kulör som de haft tidigare. Men vad är det egentligen som säger att den gamla nyansen är den bästa? Lena Björklund som driver Coloramabutiken i Gävle vill att kunderna ska se möjligheterna med renoveringsarbetet.

– Hela husets utseende förändras om du ger fönster och foder nya kulörer. Det är en chans till ett verkligt lyft, säger hon. – Om du har ett hus som är lite tråkigt kan du enkelt förändra intrycket genom att lyfta fram detaljerna. Målar du om fönster och foder så är det dit blicken söker sig och det andra trollas bort.

Jobba gärna med motsatser, vita knutar blir en tydlig ram, vitt hus med svart foder är också fint, exemplifierar hon. – Titta på ditt hus och framhäv det som är vackert. Har du vackra fönster är det de som ska synas. Poängen är: kontrastera dina finaste detaljer mot husets kulör så lyfts de fram. 

En enkel start på vägen mot att hitta dina fönsters bästa kulörer är att gå in på Coloramas leverantörers hemsidor där det finns hjälpmedel, tipsar hon. – Till exempel Alcro har en fantastisk sida där du kan klicka på hus som liknar ditt eget och genom att klicka vidare kan byta både fasad- och fönsterfärg för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut. Det finns också färdiga färgsättningsförslag att kika på där, liksom hos din Coloramabutik. Du behöver inte komma på allt själv, vi hjälper dig, säger hon. 

Provmåla alltid, konstaterar hon. – Det som är så bra med färg är att du alltid kan måla om. Det är värt att lägga en dag extra på att ta hem en provburk. Måla en mindre yta, låt torka – och titta igen. Då kan du vara säker på att ditt val är rätt.

Lenas guide till snygga fönster

 1. FIXA RÄTT REDSKAP
  Bra verktyg är superviktigt, annars blir det aldrig bra! 

 2. UNDERARBETA
  Om du struntar i underarbetet kommer färgen att släppa.Tvätta rent, även med alg- och mögelmedel, och skrapa bort all lös färg. Skrapan kan trycka in mögelsporer längre in i träet så tvätta rent före skrapningen.
 3. GRUNDMÅLA.
  Se till att underlaget är torrt. Låna eller köp fuktmätare hos Colorama. Följ alltid systemmålningen, annars kan ingen garantera vare sig slutresultatet eller hållbarheten
 4. BEHÖVER DU KITTA? 
  Om du pillar på kittet och det lossnar är det för torrt. Själv föredrar jag att applicera kittet med spruta. Skär av toppen på tuben ordentligt så att du kan föra på flödigt med kitt. Se till att kittet är torrt innan du målar
 5. MÅLA
  Färgen ska gå en millimeter upp på fönsterrutan så att det håller tätt. Vi rekommenderar att du använderen tejp för utomhusmiljö, till exempel Tesa Precision Outdoor. Måla inte när det är för varmt, då blir det små blåsor på fönstren. Mulna dagar och inte för mycket sol är fönstermålardagar.
Publicerad 28 jun, 2017