Experten tipsar

Välj rätt färg till hemmets ytor

Silkesmatt, högblank eller mittemellan? Inredningsexperten Julia delar med sig av sina bästa tips för att välja rätt färg och kulörer till hemmet.

Tre faktorer – rummets väderstreck, dimensioner och användningsområde – är bra att hålla koll på när du väljer kulörer. Alla har stor betydelse för vad som gör sig bäst på just dina väggar. – Är det ett sovrum som ska målas och du vill få in kulör kan en dov grön eller blå passa fint eftersom de är så kallade passiva kulörer som har en lugnande inverkan på oss människor, säger Julia Lundberg, inredare på Colorama i Umeå och mångårig färgpassionista.

Dimensionerna är också viktiga, men kanske effekten viktigare ändå: – En ljusare kulör förstorar rummet men vill du få sovrummet att kännas mysigare kan du använda dig av lite mörkare toner.

Och vill du ha riktig mysfaktor i sovrummet rekommenderar jag att du sätter en kulörton i taket för att få den där riktigt ombonade känslan.

Måla monokromt

Men det är inte bara väggar och tak som får liv och ger olika effekter av färg. – Du som vill ha ett riktigt sobert intryck kan även måla lister och snickerier i samma kulör som väggarna, då smälter de in och blir inte lika framträdande.

Men för den äkta färgnörden slutar det förstås inte där. Nästa nivå på måleriet är att välja glansgrader. – Vill du ändå att listerna ska synas lite är det väldigt snyggt att leka med olika glansgrader på vägg och snickerier. Exempelvis måla väggarna med en helmatt väggfärg och till det använda högblanka snickerier.

Glansgrader

Glansgrader är för övrigt väldigt hett just nu i kulörvärlden, tillägger hon. – Det absolut trendigaste på väggen är helmatt färg. Skillnaden mellan en lite glansigare färg och en helmatt är väldigt stor, både för kulöråtergivelsen och för känslan i rummet. – En helmatt färg reflekterar inte lika mycket ljus och kulören upplevs mer stabil och ren. Det ger även ett mycket lugnare och lyxigare intryck än mer glansig färg som ofta upplevs lite plastig. Mattare färg intar också en behagligare attityd till slarvande målarnördar, tipsar hon. – En matt färg är mer förlåtande mot ojämnheter eftersom den inte reflekterar lika mycket ljus. 

"Vad är det för färgkod?"

Det finns också typiska missar som många gör, varnar Julia. – Vanligaste missen när det är dags att välja kulör är helt klart att hamna i det så kallade färgkodsträsket. Man har kanske sett en bild på Instagram från någon superfin takvåning i Stockholm som hade den där perfekta gammelrosa tonen på väggen, och den som publicerat bilden har lagt till kulörkoden i bildbeskrivningen. – Då är det viktigt att veta att de flesta bilder som finns på sociala medier är ganska retuscherade och dessutom upplevs väldigt olika beroende på vilken tid på dygnet bilden är tagen, vilken mobil eller surfplatta betraktaren har, skärmens ljusstyrka med mera.

Omgivningen avgörande

Problemet är att kulörer alltid beror på omgivningarna, menar hon. – En kulör kan kännas helrätt när man ser den på en mindre yta intill en särskild stil och inredning men upplevas på ett helt annat sätt när den sätts i ett annat sammanhang.

För att du ska undvika att gå vilse i färg- och kulördjungeln rekommenderar Julia ett möte med en sann färgnörd. – Det absolut bästa när du ska välja kulör är att prata med din lokala inredningsexpert på Colorama. Ta bara med en inspirationsbild och var öppen för förslag så fixar vi det!

Tänk på att……

kulören kan upplevas på olika sätt beroende på från vilket väderstreck ljuset faller in.

Publicerad 20 nov, 2020

Behöver du hjälp att välja rätt kulör och färg?

Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Coloramas inredningsexpert kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.