Experten tipsar

Inred med tapet!

Det finns få saker som lika omedelbart kan ändra karaktären i ett rum och få ett hem att kännas lika ombonat, hemtrevligt och personligt som just en väl vald tapet. Men hur ska man egentligen tänka när tapetvalen är oändligt många? Vår inredningsexpert Martina har svaren.

Att välja tapet handlar mycket om att bestämma dig för hur du vill att det ska kännas när man kommer hem till dig. Ska det vara glatt och livat eller lugnt och harmoniskt? Sedan hjälper det att se dig omkring i din bostad. Finns det någon röd tråd? När är huset byggt? Många gånger blir det väldigt bra när tapeten flörtar med den tid då huset byggdes, men det finns egentligen inte några rätt eller fel, säger Martina.

Rätt och fel finns det däremot när det kommer till själva tapetseringen. Nedan hittar du några grundläggande tips. 

3 steg till perfekta väggar

  1. Gör din hemläxa
    Ha inte för bråttom. Lägg tid på förarbetet, det tjänar du på i längden. Ska du tapetsera över en gammal tapet? Glöm inte att du kan behöva spärra den med hjälp av en spärrfärg eller väggfärg innan du kan sätta upp en ny tapet - annars kan det bildas blåsor.

  2. Använd rätt mängd lim
    Läs alltid på tapetens etikett innan du börjar, där står det hur mycket lim du ska använda för att få bäst resultat.
  3. Jobba rakt
    Att tapetsera rakt är en självklarhet kan tyckas, men faktum är att om du börjar snett så blir resterande tapetvåder sneda också. Dra inte heller för mycket i tapeten för att undvika att den töjer sig.
Publicerad 21 feb, 2019

Behöver du hjälp att välja rätt?

Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Coloramas inredningsexpert kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.