Så gör du

Konsten att lägga golv

Det finns ingenting i vårt hem som slits så mycket som våra golv. Därför rekommenderar vi på Colorama att investera i ett golv som håller en hel livstid.

Att lägga in ett nytt golv, innebär att det blir lite stökigt hemma ett tag. Möbler ska flyttas fram och tillbaka. Det sågas och väsnas. Fundera därför på om det inte är läge att fixa något annat när du ändå håller på. Kanske är det dags att även måla eller tapetsera om? Förutom att vi har det mesta du behöver, får du även hjälp med att beräkna materialåtgång och kostnader.

Rätt golv kan lyfta hela rummet. Välj ett golv som du själv tycker om. Låna hem prover och känn efter vad som passar bäst för ditt boende.

Lägga golv är inte svårt

Beräkna rätt mängd golv genom att mäta antalet kvadratmeter. Det är bra att lägga till cirka 5 procent för eventuellt spill. Är du osäker på hur du ska beräkna, får du hjälp i butiken.

Innan du sätter igång, förvara golvet under minst två dygn i det rum där golvet ska läggas. Då får golvmaterialet tid att anpassa sig till temperatur och luftfuktighet. Beroende på vilket golv du valt så varierar läggningstekniken. Var noga med att få rätt vinkel från början.

Golv bygger på höjden

Många golv rör sig vid temperaturförändringar. Golv vidgar sig när det är varmt och fuktigt (vår/sommar) och drar ihop sig (höst/vinter). Lämna därför ett spelrum på minst 10 mm mellan golv och väggar. Underlaget ska vara rent, plant och torrt. På betong läggs först en plastfolie som fungerar som fuktspärr. Om du har golvvärme, prata med någon i butiken.

Tänk på att golvet bygger på höjden. Kontrollera därför att avståndet mellan golvet och underkanten på dörrar som öppnas inåt är tillräckligt. I långsmala rum läggs golvet i längdriktningen. I fyrkantiga rum med mycket ljus läggs golvet med kortändarna mot ljusinsläppet. Detta för att undvika skuggor i skarvarna.

Tänk på att golv i våtrum ALLTID måste läggas av en auktoriserad fackman.

Publicerad 13 nov, 2013