Så gör du

Lasyr gör terrassen som ny

Lasyr både skyddar terrassen och ger den ett nytt utseende. – Gör du laseringen rätt är det lätt och kul, säger Coloramas målarmästare Henrik Edin.

För alla terrassgolv som blivit svarta eller gröna eller bara behöver ett lyft finns en ytbehandling som är enkel och ger en stor förändring snabbt: terrasslasyr. Lasyren har funnits i Sverige i några år och blir alltmer populär bland svenskarna. Henrik Edin är butikschef för Colorama i Åmål och Säffle och målare sedan 30 år: – Fler och fler kunder väljer terrasslasyr. De vill ha sin egen prägel på altandäcket och ofta också harmoniera med kulörerna på huset.

Läs också: Träolja - terrasens bästa vän

HÅLLER LÄNGE. Terrasslasyr fungerar lika bra på tryckimpregnerade ytor som obehandlat trä. Du kan också använda lasyren på trädgårdsmöbler och vindskydd. – För dem som vill ha något som ser lite fräschare ut och håller länge är det terrasslasyr som gäller. Det fina är att du får en ny kulör på terrassen och pigmentet ger dessutom ett UV-skydd som skyddar träet. Lasyren innehåller antimögelmedel också

LEVANDE YTA. Träådringen syns genom laseringens kulör och ger terrassen en levande yta med naturliga skiftningar. För den rätta effekten bör man ALLTID följa tillverkarens anvisningar och råd för bästa resultat. Då får du en fantastiskt fin effekt. 

Lasera enkelt i 5 steg: 

  1. Tvätta rent, till exempel med Coloramas Trallrent. Den tar bort även påväxt av alger och mögel
  2. Stryk på lasyren med pensel eller målardyna för terrass i ett tunt, väl utstruket lager. Använd helst inte roller eftersom det efterlämnar gräng – ojämnheter i ytan
  3. Vänta. Följ torktiden som leverantören rekommenderar
  4. Stryk ut ett lager till
  5. Njut av slutresultatet!

Att tänka på!

  • Kolla väderleksrapporten innan du börjar lasera. Det är viktigt att det inte regnar medan lasyren torkar. (Regndropparna tvättar bort oljan så ytan blir fläckig.)
  • Bäst är 22–23 grader och ingen risk för regn.
  • Lasera inte i direkt solljus.
  • Råkar du ut för ett oväntat regnoväder och ytan blivit fläckig – skura med terrassfixen.

Publicerad 25 apr, 2016