Experten tipsar

Lyckas med fasaden - så ror du iland sommarens stora måleriprojekt

Kan man måla fasaden på natten och ligga på stranden på dagen? Blir man färdig snabbare om man använder en riktigt bred pensel? Allt detta och lite till reder vi ut med fasadexpert Henrik på Colorama i Säffle.

Hur ska man göra för att komma ut på andra sidan fasadmålningen vid god vigör?
– Hyr en bra rullställning. Har du det kan du stå avslappnat när du målar och behöver inte vara rädd för att falla. Sedan behöver du en bra, gärna lite dyrare, fasadpensel med syntetborst.

Är dyrt alltid lika med bra?
– Ja, i penselvärlden är det definitivt så. En billigare pensel har ofta en tendens att släppa borst samtidigt som den inte kan hålla lika mycket färg som en pensel av bättre kvalitet.

Blir man klar fortare om man tar marknadens bredaste borst?
– Nej, det där är ett vanligt misstag. Faktum är att du kan arbeta snabbare med en lite smalare pensel. Gå till butiken, jämför olika penslar med varandra och välj en som känns bekväm i handen och inte är för tung.

Vilket är ditt bästa tips för själva målningen?
– 1. Använd rätt färg för din fasad. Fråga oss i butiken om du är det minsta osäker. 2. Måla metodiskt! Börja uppifrån och jobba dig sedan nedåt, håll dig i skuggan så mycket som möjligt och sluta aldrig mitt på en vägg. Oftast är det bäst att ta hela varvet runt innan du påbörjar andra strykningen men har du hamnat i tidsnöd kan det vara bra att slutföra en sida i taget.

Kan man måla på kvällar och nätter för att spara tid och komma i mål fortare?
– Absolut inte! Framåt sena kvällen kommer daggen och fukten. Vissa färger är känsliga för någonting som heter ”daggmattning”, vilket innebär att en halvblank färg kan få matta fläckar om den appliceras när det är fuktigt. Detta är extra känsligt när du är inne på den andra strykningen så håll hela tiden ett öga på väderleksrapporten och klockan.

Överlevnadstips till fasadmålare

  • Satsa på rätt verktyg.
  • Bulla upp med mat, fika och dryck. Det är energikrävande att måla ett hus.
  • Ta hjälp av vänner och bekanta så går det enklare och blir roligare. Ensam är inte stark.
  • Håll koll på väderleksrapporterna och planera ditt målande.
  • Ta inte i för mycket utan låt det ta sin tid.
Publicerad 12 jun, 2019

Undvik drama, fråga Colorama!

Henrik Edin är en av våra många duktiga fasadexperter som gärna hjälper dig med allt som rör husets exteriörer.