Experten tipsar

Måla fram ditt drömrum

Med färg och kulörer kan du enkelt förvandla ett rum till hemmets mysigaste vrå, addera rymd och ljus eller skapa en högst personlig plats. Coloramas inredningsexpert Julia delar med sig av sina bästa nördkunskaper för att lyckas med färgvalen.

Tre faktorer – rummets väderstreck, dimensioner och användningsområde – är bra att hålla koll på när du väljer kulörer.

Alla har stor betydelse för vad som gör sig bäst på just dina väggar. – Är det ett sovrum som ska målas och du vill få in kulör kan en dov grön eller blå passa fint eftersom de är så kallade passiva kulörer som har en lugnande inverkan på oss människor, säger Julia, inredningsexpert och mångårig färgpassionista.

Rummets dimensioner är också viktiga, men kanske effekten viktigare ändå: – En ljusare kulör förstorar rummet men vill du få rummet att kännas mysigare kan du använda dig av lite mörkare toner. För ett mer harmoniskt intryck rekommenderar jag matta väggfärger.

Men för att undvika att gå vilse i färg och kulördjungeln rekommenderar Julia ett möte med en sann färgnörd. – Det absolut bästa när du ska välja kulör är att prata med din lokala inredningsexpert på Colorama. Någon som kan färg och kulörer och vet alla variabler som spelar roll för att du ska få kulören just så som just du vill ha den. Ta bara med en inspirationsbild och var öppen för förslag så fixar vi det! 

Julias färgtips

  1. Koll på omgivningarna. En kulör kan kännas helrätt när du ser den på en mindre yta men upplevas annorlunda när den sätts i ett annat sammanhang. Även rummets väderstreck påverkar kulörupplevelsen då ljuset upplevs olika varmt och kallt under dygnets timmar. Ta gärna hem ett färgprov och provmåla innan du bestämmer dig.
  2. Kulör i taket. Vill du ha riktig mysfaktor, till exempel i sovrummet, kan du sätta en kulörton i taket för att få en riktigt ombonad känsla. Skuggspel och ljussättning blir otroligt fint och effektfullt till ytor där man går ner i ton lite i stället för att bara måla traditionellt vitt.
  3. Lister och foder. Inte bara väggar och tak får liv och effekter av färg. Vill du skapa ett riktigt sobert intryck kan du måla lister och snickerier i samma kulör som väggarna, då smälter de in i miljön.
  4. Glansgrader. Nästa nivå på måleriet är att välja olika glansgrader. Exempelvis kan du måla väggarna med en helmatt väggfärg och till det måla högblanka snickerier. En matt färg är mer förlåtande mot ojämnheter eftersom den inte reflekterar lika mycket ljus. Har du till exempel släta dörrar inomhus som kanske står i släpljus är det mycket lättare att få till det snyggt med en lite mattare lackfärg.
Publicerad 31 okt, 2018

Behöver du hjälp med ditt inredningsprojekt?

Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Coloramas inredningsexpert kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.