Experten tipsar

Måla om fasaden - undvik drama, fråga Colorama!

Att måla om fasaden är ett stort projekt som kräver att du verkligen gör rätt från början. Om vi bara får ge dig ett enda tips när det kommer till fasadmåleriets ädla konst är det faktiskt: fråga oss först!

Att måla med rätt fasadfärg är otroligt viktigt. Ska du till exempel måla ditt nyinköpta men gamla hus för första gången börjar ett detektivarbete för att få reda på vilken slags färg huset är målat med – alla gånger det är målat. Kan du fråga den förra ägaren? Finns det gamla färgburkar i gömmorna Finner du inga svar är det alltid bra att be din lokala fasadexpert om hjälp, säger Mia Jonsson, som själv är just fasadexpert på Colorama i Ljungby.

Förutom att hjälpa dig fram till rätt slags färg och färgsystem för just ditt hus, gör en fasadexpert också en besiktning av skicket på ytan som ska renoveras och ser över vad som behöver göras.

– Målning utomhus ska vara inspirerande och inbjuda till fler projekt, men för att det ska bli riktigt roligt måste du göra ett ordentligt förarbete. Att tvätta hela fasaden innan du målar är ett måste, annars fäster inte färgen, säger Mia.

Målar du ett nytt hus för första gången finns det också många saker att ta i beaktande. Har du ett färdiggrundat virke? Vilken färg användes då? Och – inte minst – vilken slags yta vill du ha när det kommer till kulör, glans, känsla och hållbarhet?

– Frågorna kring fasadmålning är helt enkelt stora och många, därför är det viktigt att ta hjälp av människor som kan färg. Börja med att fråga i någon av våra butiker, det är det bästa rådet jag kan ge, säger Mia.

Måla om fasaden - 3 tips 

  1.  Håll koll
    Se över huset en gång om året och gör eventuella förbättringar. På så vis kan du även skjuta den stora ommålningen en bit på framtiden.

  2. Tvätta
    Underhållstvätta regelbundet men kom ihåg att en smutsig fasadtvätt inte bara är smutsig. Svarta mögelprickar och annan påväxt är till exempel ett vanligt problem som kräver särskilda åtgärder.
  3. Välj kvalitet
    Välj en färgkvalitet som håller länge och som är anpassad efter husets förutsättningar.
Publicerad 2 maj, 2019

Hos oss får du hjälp!

Boka fasadexperten för hembesök! Fasadexperten ger dig tips och råd på hemmaplan hur du lyckas med din fasadmålning för att den ska hålla så länge som möjligt.