Experten tipsar

Mjukt, ombonat och trendigt – måla matt och monokromt!

Den matta väggfärgen har seglat upp som en storfavorit hos såväl inredare som konsumenter, vilket inte är konstigt med tanke på att ett matt målat rum ofta känns både mjukt och ombonat lyxigt lugnt. För att skapa ännu mer lugn och harmoni passar vi på att måla in hela rummet i en och samma kulör.

– Det har hänt mycket när det kommer till de matta färgerna och idag är kvaliteten på färgen otroligt bra, vilket gör att du kan välja en riktigt matt färg i de flesta rum, till och med i kök och badrum eftersom många matta väggfärger är avtorkningsbara. Två rum där jag själv definitivt skulle rekommendera en matt väggfärg är sovrummet och vardagsrummet, det vill säga rum där just en lugn, mjuk känsla passar bra, säger Hanna, inredningsexpert på Colorama i Vetlanda.

Monokrom målning

En annan trend som kommit starkt på sistone är att måla in såväl lister som dörrfoder och element i samma kulör som väggarna, men givetvis med färger anpassade för ändamålet vilket ytterligare bidrar till den lugna känslan. Den som vill måla monokromt behöver egentligen inte fundera så värst mycket.

–  Det kan skilja lite i kulöråtergivningen mellan väggfärg och snickerifärg och beroende på vilken glans man väljer, men trots detta är det alltid säkrast att bryta alla sina färger i en och samma kulör. Du kommer att få en fin och enhetlig look ändå, säger Hanna.

Värt att veta om matt väggfärg

  • Delas in i flera olika glansgrader: alltifrån glansgrad tio till två, där tio är matt och två är helmatt.
  • Bidrar med en mjuk, lugn känsla till rummet
  • Matthet upplevs lättare i mörka kulörer
  • Kan användas i både kök och badrum
  • Är i många fall avtorkningsbar. Fråga i din butik för att få reda på vad som gäller för just den matta väggfärg du är intresserad av.  

Måla in dig i ett hörn

Att skapa små zoner i ett rum med hjälp av en avvikande kulör är både effektfullt och praktiskt. Genom att måla en lagom stor ruta i ett av vardagsrummets hörn, kan du enkelt få till ett extra arbetsrum eller en liten matsal

Kulörer som trendar

De lite mörkare och dovare tonerna blir alltmer populära. Beige och beigegrått plockar poäng från de vita och grå kulörerna.

Rolla lagom

Ska du måla om från mörkt till ljust? Lyssna inte på alla dem som säger att du behöver måla om fler gånger än om du ska måla om från ljust till mörkt. Med en färg av bra kvalitet räcker det nästan alltid med två strykningar.

Undvik drama

Har du allt du behöver för att lyckas med din målning? Klicka här för att komma till vår inköpslista.

Publicerad 24 okt, 2019

Behöver du hjälp att välja rätt kulör?

Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Våra inredningsexperter kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning. Börja med att boka tid för ett rådgivningsmöte.