Experten tipsar

När ska jag tvätta min terrass och fasad?

På ett väldigt enkelt sätt kan du få mer lata dagar i sommar. Metoden är okänd för många men effektiv för att inte behöva måla om fasaden så ofta – och få en terrass i skick som ny igen.

Tänk dig att du aldrig tvättade fönstren. Snart skulle det bli svårt att se igenom rutan på grund av pollen och smuts – och glasytan är ändå blank. På din fasad och terrass är ytan sträv och smutsen fäster än bättre; den blir rentav en kalasbra vagga för spirande mögel och alger.

– Det finns en tumregel: Torrt virke ruttnar aldrig och påväxt binder fukt till ytan. Och fukt påverkar allt underlag, säger Johan, fasadexpert på Colorama Visby.

När det gäller terrass blir ytan lätt grön och dessutom grånad med tiden – men med rätt rengöringsprodukter kan träet i utemiljön bli som nytt igen. – Ta bara bort smuts och påväxt med rengöringsmedel avsett för terrass och altan – det ljusar upp och tar fram lystern i träet. Du får bort gamla oljerester och döda träfiber, säger Johan.

Rengör fasaden vartannat år

Och på samma sätt bryter en smutsig fasad ner fasadfärgen i förtid, medan en rengöring vartannat år förlänger målningens livslängd. Och arbetet är inte svårt eller krångligt.

– För en femhundring får du rätt verktyg och då går det hur snabbt som helst. Du får en fin fasad som kan hålla riktigt länge.

Rengöringsmedlet appliceras med tryckspruta, sedan använder du en tvättborste med förlängningsskaft och en vattenanslutning.

– Att tvätta fasaden är viktigare än man tror. En av mina kunders vältvättade träfasad behövde inte målas om på 25 år.

När ska jag tvätta terrassen och fasaden?

  • När du ser påväxt av små svarta prickar och alger på fasaden eller terrassen är det dags att rycka ut med rätt rengöringsmedel. Ju snabbare du behandlar påväxten, desto enklare är hela tvättprocessen. Väntar du för länge blir det en större kraftansträngning. Hur ofta du måste rengöra terrasstrallen är beroende av läge – på skuggade, fuktiga ytor kommer påväxten fortare än på torra.
  •  När du ska måla eller lasera måste du göra rent underlaget och få bort alger och mögel som annars kan växa igenom den nya ytbehandlingen. Och du måste få bort dem på djupet. Roten på algerna sitter kvar och de kommer snabbt tillbaka om du inte använder en bra mögeltvätt.

  • Innan du oljar, tvätta trallen med ett tvättmedel avsett för ändamålet så att ytan är fräsch, annars stannar smutsen kvar och träet mörknar.

Tre tvättips för din fasad

  1. UNDVIK: Tvätta inte fasaden med högtryckstvätt.
  2. SATSA PÅ: Hyr en ställning för en trygg och effektiv tvättning på högre höjder
  3. RÅDGÖR: Tala med din Coloramahandlare om rätt tvättprodukter för just dina behov.
Publicerad 2 apr, 2020

Hos oss får du hjälp!

Boka fasadexperten för hembesök! Fasadexperten ger dig tips och råd på hemmaplan hur du lyckas med din fasadmålning för att den ska hålla så länge som möjligt.