Experten tipsar

Så behandlar du din terrass - 3 viktiga tips

Utesäsongen är här, men är du redo? Vår fasadexpert Rikard ger dig tipsen som får din trätrall att både livas upp och leva längre.

Att ta hand om sin träaltan, terrass eller sitt trädäck (kärt barn har många namn) är väl investerad tid. Men vad ska man välja och hur ska man göra? Ja, det beror som vanligt på tycke och smak. – Om du använder träolja gäller det att mätta in träet maximalt. Lägg på flödigt, vänta i 20–30 minuter och torka därefter bort överflödet med en trasa. Då har du fått full mättnad i träet och bästa tänkbara skydd. Torkar du däremot inte bort överflödet kan oljan komma att bilda film som sedan flagnar bort, säger terrasskunnige fasadexperten Rikard på Colorama i Matfors.

Det finns flera olika terrassbehandlingar att välja mellan

Frågan är bara vilket utseende du vill ha. – Vill du ha din träolja bruten? Då kan du få hjälp med att pigmentera den i din butik. Även terrasslasyr passar dig som vill kunna välja kulör. Vilken kulör är ju upp till dig, men om du har barn eller hund kan det vara klokt att undvika de allra ljusaste och mörkaste eftersom smutsen framträder tydligare.

Kiselteknologin ger den gråsilvriga drivvedslooken som många gillar och det är också ett väldigt bra och underhållsfritt system. Prata med oss så hjälper vi dig hitta rätt i terrassdjungeln, säger Rikard.

3 viktiga tips innan terrassbehandlingen

1. Torrt
Underlaget ska vara torrt, vädret ska vara torrt, ja allt ska vara torrt den dag du bestämmer dig för att ta hand om terrassen. Osäker på om det är läge? Vi har en fuktmätare.

2. Fast
En terrass som inte får kärlek kan bli porös och ett poröst underlag är inget bra underlag.

3. Rent
Du får alltid ett bättre resultat om du gjort rent med ett bra rengöringsmedel innan. En terrassrengöring tar bort gamla produktrester och döda träceller samt lyfter upp porösa träfiber så att underlaget blir fast igen.

Publicerad 11 apr, 2019

Undvik drama, fråga Colorama!

Fortfarande osäker på hur du ska ta dig an din terrass? Prata med vår erfarna och kunniga butikspersonal så hjälper vi dig att ro projektet i hamn!

Välkommen till din lokala Colorama-butik.