Inspiration

Så blev ”70-talsgrottan” en härlig plats för lek

Det var så mörkt att inte ens en bygglampa kunde trolla bort intrycket av en grotta. Nu är det bruna rummet en ljus och härlig plats för lille Melvin, 1,5 år.

För ett drygt år sedan flyttade paret Jenny Fälth och Sebastian Brandström in i sitt hus, som var något av en visuell odyssé över 1970-talets bruna nyanser. – Ingen hade gjort något åt huset på alla dessa år. Och många undrade varför vi gav oss in i detta. Men vi såg vad huset kunde bli, säger Jenny, som bor i Skärblacka utanför Norrköping.

MÖRK FURU. Och efter att ha slagit ut två väggar på nedervåningen, bytt golv, målat taken, tapetserat väggar, installerat nytt kök och badrum och mycket mer återstod övervåningen där Melvins rum stod överst på listan. Då såg Jenny att Colorama utlyste en tävling med möjlighet att vinna produkter för 10 000 kronor. – Jag skickade in en bild på rummet som det såg ut innan. Mörk furu i taket, bruna bubbliga tapeter och en vågig brun heltäckningsmatta på golvet. Det stod helt oanvänt.

OMFATTANDE INSATS. I december 2016 fick Jenny och Sebastian beskedet att de vunnit. – Det gjorde att vi kunde kosta på rummet lite mer. Vi hade inte kunnat lägga det golvet och köpa de tapeterna annars. Och nu har vi köpt till mer av samma golv, Colorama Pro, till hela övervåningen så att det blir ett fint flöde genom alla rummen. Paret har gjort nästan all renovering själva i hela huset. Det lilla rummet krävde dock en tämligen omfattande arbetsinsats. – Först rollade vi primer på väggarna för att motverka bubblor i tapeten. Efter det spacklade och slipade vi bort alla ojämnheter och sedan grundmålade vi. Därefter tvättade vi taket och kvistlackade två gånger. Sedan målade vi med panelgrund tre gånger i taket.

Ni har alltså gått över taket fem gånger?
– Ja, det krävdes för att det mörka träet inte skulle gå igenom det vita!

Ni har blandat två olika tapeter och målade väggar i rummet?
– Vi ville inte ha något bebisaktigt eftersom de så snabbt växer ifrån det. Vi ville ha något roligt och lite annorlunda och i Coloramabutiken fick vi hjälp att välja motiv och kulörer som kunde funka ihop. Vi fastnade direkt för det här.

Vad tycker Melvin då?
– Han är jätteglad och vill vara i sitt nya rum hela tiden. Han har väl vant sig vid renoveringsarbete under det här året? – Ja, han skruvar och spikar med sina leksaker hela tiden. Och när vi målar brukar han få en egen, torr roller som han rollar med.

Inköpslista

  • Färg
    Vit panelgrund i taket. Det svarta fönsterfodret blev fräscht vitt. Väggen målades i en beige kulör med färg från Alcro.
  • Tapet
    Steampunk från Galerie, Tapetterminalen
  • Golv
    Elegant vit, eklaminat: Colorama Pro klickgolv.

Vill du ha hjälp?

Du vet väl att du kan få hjälp med både inredningsidéerna och hantverket hos Colorama. Fråga efter inredare- och hantverksexperter i din butik!

Publicerad 24 nov, 2017