Trendspaning

Så blir årets trender

Spa hemma • Naturnära  • Lyxiga material • Stora former • Galna mixar

Stora volymer, spännande materialmixar och naturnära kulörer utmärker inredningen i vinter och vår. Men utgångspunkten är mer än någonsin vi själva och våra behov, understryker Lisa Åberg, inredningsexpert på Colorama i Mariestad. – Hälsotrenden är starkare än någonsin. Aldrig tidigare har det druckits så mycket hälsodrinkar och gröna drinkar på morgonen, och det kommer att bli mer och mer, säger hon.

SKÖNA LIVET I FOKUS. Lisa och hennes kolleger i Coloramabutikerna runt om i landet följer ständigt trender och tendenser i omvärlden genom inredningsmässor, bloggar och föreläsningar för att veta vad som kommer framöver. Och det som oftast börjar inom mode finns snart i var mans hem på kuddar, väggar och interiörer. Så är också fallet i vinter och vår. – Det sköna livet är i fokus. Vi tar in växtligheter, vill ha det grönt och mysigt. Spa är inte lyx längre utan något för alla. Man gör i ordning sitt hem för rekreation och återhämtning i vardagen. Kulörerna följer samma linje och är mjuka, varma och ombonade. – Det är väldigt mycket svärtade, smutsiga pasteller och gärna rosa, ljust mellanrosa som ser gammal ut och ger en romantisk känsla. Men det är också en extrem blandning i kulörerna, med mycket mörka och grönblåa nyanser. Gärna med strukturer, som kalkfärgernas synliga penseldrag som ger lite ojämnheter, säger hon. – Ytorna är matta, så matta de någonsin kan bli. Det rimmar fint med sammetstrenden som också är stor. I vår kommer vi att få se sammet överallt – även på tapeter.

BLANDA MATERIAL. Och det är blandningen av olika material som skapar den ombonade känslan vi söker. – Att blanda material som är blanka med matta, sten, trä och metall skapar något alldeles extra. Det är ofta den variationen som gör att man lyckas med inredningen, jämfört med när man inte riktigt får till det. I vår siktar vi också STORT. – Det blir mycket volym på inredningen. Hellre en stor möbel med massa kuddar i än många små fåtöljer. Det är också stora kakelplattor och stora mattor. Stora växter i stora krukor och med fokus på det gröna. Tänk gärna träd i kruka för att skapa den där hemmaoasen. Du behöver inga småkrukor i fönstren längre, en stor växt räcker.

RUFFIGT OCH GULD. Men det är också kombinationernas vår. Industriellt och ruffigt får gärna matchas med blanka metaller i guld, mässing, silver och koppar. – Våga blanda olika metallslag och låt inte begränsa dig. Trenden i dag är inte spikrak men det finns något för alla. Låt inredningen ta tid och tillför det du tycker om. Lägg en bra bas med fokus på fina väggfärger och matta kulörer. Sedan kan du lägga till detaljerna efter hand. Slit och släng är passé – i stället satsar vi på saker vi verkligen uppskattar och vill ha kvar i många år. 

3 stora stilar i vår

  • HEMMAOASEN. Vi är generösa mot oss själva och skapar vårt eget spa där vi kan koppla av. Spabaden finns både inne och ute, vinter som sommar, och vi omger oss med naturen på båda ställena. Gröna växter får komma in i krukor, som tapetmotiv och i tavlor tillsammans med naturliga material som linne, trä och sten. Krukor i terrakotta och korgar är andra naturliga inslag. Patina ger skiftningar i ytan och intressanta, taktila variationer. Hudtoner, dämpade persikotoner och sandiga kulörer hör till denna lugna trend.

  • LUXUÖSA FORMER. Svep in dig i en värld av sammet, metaller, rundade hörn och utsökta detaljer. En värld där sammeten är mörkt turkos eller vinröd och hänger som en tung förförisk ram kring fönstren som ett skydd mot världen där utanför. Koppar, guld, silver och mässing får leva ut sina glänsande egenskaper tillsammans med mättade mattor vars lena ytor breder ut sig över hela golvytorna. Smutsiga pasteller och mörka kulörer i skiftande toner ger väggarna ett eget, vibrerande liv – och en fond åt stora soffor, kuddar och träd.
  • PERSONALISERING. Här kastar vi oss loss i den uppsjö av fantastiska material, mönster och kulörer som finns i utbudet och låter vår egen skaparkraft komma fram. Mönstrade plattor och tapeter, spännande imitationer, trompe l’æil, varierande texturer och högteknologiska produkter skapar ett vibrerande och spännande hem där den egna personligheten står i centrum och målarpenseln är det främsta uttrycksmedlet.
Publicerad 13 nov, 2017