Experten tipsar

Så lyfter du fasaden – genom terrassen

Ge hela exteriören ett lyft i vår med snygga lasyrer och färgade oljor.
– Med kulörer kan du binda ihop fasad och utemiljö så att du får en förlängning av huset, säger Sofia, fasadexpert på Colorama Lidköping.

Vad kan en fasadexpert hjälpa till med?
– Allt som rör fasaden. Jag hjälper många med estetisk rådgivning när de vill byta kulör på sin fastighet. Men också fackkunnande. Många har ingen aning om vad deras hus är målat med, vilken typ av färg det är. De vill också veta vilket skick fasaden är i och vad de behöver göra åt det. Fasadexperten gör att du kan känna dig trygg med kulörvalet, med typen av färg och att du har gjort rätt åtgärder.

Vad gör du på plats hos kunden?
– Jag gör en besiktning av fasaden med lupp och tittar på skiktet på färgen, om det behöver skrapas, läggas ny grundfärg, vad det ska toppmålas med – och om det behöver bytas några brädor.

Hur ska jag tänka om jag vill byta kulör på fastigheten?
– Hur omgivningen ser ut. Ligger huset vid havet, i en skogsglänta, eller mitt i samhället? Ett hus blir väldigt fint om det harmoniserar med miljön omkring. Det knepiga är att kulörkoder som passar i ett område inte fungerar i ett annat. Vad som upplevs svart och vitt i en miljö av varma toner kan bli beigebrunt i en kall omgivning. Så prata alltid med en fasadexpert eller en färgsättare om din vision så du får hjälp att uppnå den – och köp alltid en provburk med färg innan du målar hela fastigheten.

Hur syr jag ihop exteriören med terrass och fasad?
– Vill du förlänga huset och göra hela exteriören sammanhängande kan du plocka upp en kulör från fasaden – till exempel knuten eller dörren – och måla terrass och staket i samma. – Har du ett grått hus kan du jobba med samma toner på altanen, kanske ett steg mörkare eller ljusare med en lasyr. Till mörka hus finns det också fina sotiga lasyrer. – En del vill ha terrassen som ett smycke utanför huset, då kan du i stället måla altan och staket i samma kulör, då håller de ihop för sig. Men det är ändå bra om det harmoniserar med själva huskroppen, så har du varma toner på huset – satsa på varma toner
på terrassen.

Sofia tipsar

  • Har du en brun altan och vill ha en grå eller vit – visst går det. Använd ett tvättmedel för altan som tar bort all gammal olja och lasyr och välj sedan din nya nyans.
  • På Colorama har vi ett stort antal olika produkter från kända varumärken för din terrass, till exempel träolja, terrasslasyr och kiselbehandling, men även tvättprodukter som är lika viktiga.
  • Gå in till din närmaste Coloramabutik så får du råd och kan känna dig trygg att det blir rätt.

Hos oss får du hjälp med din fasad! 

Din villa kan bli både snyggare och tryggare med ny fasadfärg i vår. Men innan du lägger ner tid och pengar – boka Fasadexperten så att du vet att du gör rätt och blir nöjd med slutresultatet. Läs mer och boka din Fasadexpert här.

Publicerad 16 apr, 2018