Så gör du

Så målar du fram personliga väggar

Rakbladsvassa linjer i personliga mönster. Geometriska figurer eller busiga linjer. Du fixar lätt en helt unik vägg med rätt tejp och lite målarfärg.

Martin Jansarve driver företaget Visbygg på Gotland och har samarbetat med Colorama i många år. Så när programledaren Ann Söderlund behövde hjälp att renovera sitt hus på Gotland, var det Colorama och Martin som tillsammans ryckte ut. Väggen i barnrummet skulle få ett unikt utseende med hjälp av målarfärg – och rätt tejp. 

Vilka mönster kan man göra?
– Hos Ann gjorde vi ett enkelt trekantsmönster. Men du kan göra hur mycket mönster som helst. Det är det som är så häftigt med det här. Men det är viktigt att göra en skiss innan så du vet hur du vill ha det. Och det är bara att dra i väg i kreativitet. Mät och rita upp – eller projicera mönstret på väggen med projektor eller en stark lampa. Då får du en känsla för hur det kommer att se ut.

Hur bygger jag bäst upp det?
– Det gäller att tänka ut från början vilken ordning du ska göra det i så du bygger upp det lager för lager. Enklast är att börja med ljusa färger och sen mörkare. Måla först hela väggen med din grundkulör och när det torkat, tejpa noggrant dina mönsterlinjer med en bra tejp.

Tricket verkar vara att ha en bra tejp?
– Absolut. Det finns tejper som är gjorda för just detta. Tejpen ska sluta så tätt ovanpå den färg du har målat så att du får en vass kant till den nya färgen du lägger på. Men den ska inte ha så starkt klister att det drar med sig färgen när du tar av den. Billig tejp kommer garanterat att dra med sig den målade ytan och då förstör du allting. Det är också viktigt att tidigare målat lager torkar ordentligt innan du sätter nästa tejp. – När du målar på tejpen – håll penseln så att du inte trycker in färgen under tapetskarven, utan vinkla den neråt. Och tvärtemot vad många tror bör du dra bort tejpen direkt. Vänta inte tills färgen torkat. Och dra den i vinkel mot den nya färgen – om du målat nedanför så dra den i vinkel nedåt.

Martins bästa tips för mönstermålning!

  • Sparmåla med pensel i alla kanter och rolla sedan de stora ytorna.
  • Rolla alltid i samma riktning eftersom strukturen i rollern syns när det torkat, använd gärna ett förlängningsskaft.
  • Arbeta ut färgen flödigt utan att det blir ränder.
  • Använd rikligt med färg i rollern! Hela rollern ska vara dränkt i färg. Rulla runt i tråget så färgen fördelar sig rikligt och jämnt. Att använda för lite färg är ett vanligt misstag, det blir då flammigt och flera strykningar krävs. Erfarna målare har faktiskt inget tråg alls utan doppar direkt i hinken och fördelar ut färgen i rollern med väggens hjälp.

Martin Jansarve hjälper Ann Söderlund att måla en vägg i geometriska former med hjälp av tre olika kulörer i det fjärde avsnittet av webbserien Colorama rycker ut, som du kan se genom att klicka här.

Publicerad 14 mar, 2017