Så gör du

VIDEO: tapetsera - så gör du

Bloggaren och fotografen Krickelin visar hur enkelt det är att tapetsera med Boråstapeter!

Boråstapeter har tillsammans med bloggaren Krickelin satt ihop en enkel steg-för-steg guide som förklarar hur du tapetserar med EasyUp. 

 

8 enkla steg till en lyckad tapetsering

  1. Börja med att kolla så att väggen är jämn och slät samt att underlaget är fast. Spackla och slipa vid behov. Utgå ifrån rummets mest iögonfallande hörn. Därifrån tapetserar du först åt ena, sen åt andra hållet. På det sättet kommer ev. små missar i t.ex. mönsterpassning inte att synas. Det är noga att få första våden rak. Använd därför alltid ett vattenpass och rita upp en lodrät linje c:a 53 cm in på väggen så att denna blir synlig och kan användas som lodlinje när du passar in första våden.
  2. Limma med pensel vid tak och golvlister.
  3. Rolla väggen med lim.
  4. Dra upp den första tapetvåden mot taket, fäst lätt överst, kontrollera mot din uppritade lodlinje eller med vattenpass att den är rak, pressa sen fast den övre delen av våden och skär av vid taklisten. Det är bra att ha en hållare eller ett tråg för rullen på golvet, men det går bra även utan om golvet är rent.
  5. Släta ut resten av våden med tapetverktyg, från mitten uppåt, från mitten nedåt, sist på kanterna (torka av ev. limrester från tapetverktyget mellan tagen). Obs! En tapetborste är för mjuk för att släta ut luftbubblor, använd tapetverktyget.
  6. Pressa ner kanten och skär av vid golvlisten. Använd vasst rakblad.
  7. Upprepa proceduren från steg 4, mönsterpassa, vid behov, efterföljande våder noga mot den första. Läs mer om hur du gör vid hörn, fönster, dörrar och vägguttag.
  8. Tvätta bort eventuella limrester med blöt svamp. Var inte rädd för att använda ordentligt med vatten här, tapeten tål det. Tvätta alltid mellan varje våd

Tips!

Ha dina verktyg nära till hands och byt ofta rakblad. Glöm inte att varje rakblad har fyra sidor!

Publicerad 20 apr, 2017

Behöver du hjälp att komma igång?

Har du kört fast i val av mönster och kulör? Då kan du boka Coloramas inredningsexpert som kan hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.