Experten tipsar

Så väljer du rätt golv

Trestav, tvåstav eller plank – alla trägolv har sina fördelar och ger olika effekter i rummet. – Valet av golv beror bland annat på rummets storlek och inredning i övrigt, säger Coloramas inredningsexpert Jennie.

Det finns massor av golv att välja på. Var ska jag börja?
– Fundera på vad rummet används till. Det är stor skillnad på hur tåligt golvet behöver vara i ett kök jämfört med i ett vardagsrum. Och du som bygger nytt vill ofta ha ett genomgående golv i alla rum, då gäller det att hitta något som är slitstarkt men ändå har rätt stil.

Hur vet jag vilket golv som blir snyggast då?
– När du vet vilken kvalitet du vill ha på golvet är det dags att fundera på om du vill ha någon kulör. Ska golvet vara betsat, kulört eller ljust? Till exempel gör ett mattlackat golv med ljust pigment rummet ljusare eftersom väggar och golv reflekterar varandra. Mörka golv är jättesnygga men det dämpar rummet. – Nästa steg är rakt av tycke och smak. Och när du har funderat igenom allt detta, har du oftast bara ett par, tre alternativa golv kvar att välja på. Då blir det bra vilket du än ta.

Trestav, tvåstav eller plank?

Trestavsgolv. Det klassiska svenska golvet som skapar liv och rörelse både genom sina ihopsatta stavar och genom ytans egna mönster i form av kvistar och ljust/mörkt trä.

Tvåstavsgolv. En lite lugnare variant av trestav – precis som plankgolven består golvet också av utvalda träbitar men har lånat trestavens estetik.

Plankgolv. De långa plankorna är utvalda för att vara estetiskt enhetliga så de ger ett lugnande intryck i stora rum eller rum med mycket mönster och saker i.

Jennies checklista för rätt golvval

Det finns tusentals golv att välja på men genom uteslutningsmetoden blir valet enkelt!

  1. Hur slitstarkt behöver golvet vara? Vilket rum gäller det och vilka använder golvet?
  2. Vad passar bäst i rummet? Är rummet i övrigt mörkt/ljust eller rörigt/avskalat?
  3. Vad föredrar du själv? Trä, laminat eller vinyl, till exempel?
  4. Välj ditt golv utifrån de återstående alternativen och känn dig lugn över att det blir bra.
    Publicerad 11 okt, 2018

    Fortfarande osäker på vilket golv du ska välja?

    Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Coloramas inredningsexpert kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.