Experten tipsar

Så väljer du rätt golv

Design, slitstyrka eller material – om du vet vad som är viktigast för dig blir golvvalet enkelt. – Det finns garanterat ett golv som passar, säger Coloramas Lars Olsson.

På senare år har tekniken bakom golv utvecklats mycket. Det som gällde för tio år sedan behöver inte alls stämma längre. Så när du ska välja golv – ta reda på vad det finns för produkter. Kanske hittar du något nytt som du inte visste fanns och som är perfekt för just dina behov.

Var börjar jag när jag ska välja golv?
– Fråga dig själv vad som är viktigast: designen eller funktionen? Ibland får du göra kompromisser. Vill du till exempel ha ett furugolv men problemet är att det inte är tillräckligt slitstarkt? Då kan du satsa på ett golv som ser ut som furu och är slitstarkt, men inte är äkta furu.

– Många är väldigt nöjda med den lösningen men för vissa är det viktigaste att det är äkta trä, även om det blir märken i det. För andra är det viktigast att det är ett klickgolv. Då är det läggningsfunktionen som avgör.

Vad är nästa steg?
– Att fundera på vilka som ska använda golvet och hur. Är det ett hallgolv som tre barn och två hundar ska springa på eller är det ett sovrumsgolv för vuxna? Eller ett köksgolv? Och i ett rum till ett litet barn vill du kanske ha ett varmt, mjukt golv i naturmaterial.
– Vissa golv kräver särskild hänsyn. Har du värmeslingor i underlaget så måste du fundera på vad som funkar till det. Prata igenom dina förutsättningar med din Coloramahandlare innan du bestämmer dig.

Om valet känns svårt?
– Tänk på att det finns oändliga möjligheter i dag och fler golv än du tror. Det finns garanterat ett golv för dig.

Publicerad 6 nov, 2015