Experten tipsar

Så väljer du rätta golvet

Trestav, mönster eller plank – alla golv har sina fördelar och ger olika effekter i rummet.

I det senaste avsnittet av Coloramas webbserie Colorama rycker ut ger Jennie Andersson goda golvråd till en familj i Hjärup som vill ge sitt vardagsrum ett ansiktslyft.

Du rådde familjen att satsa på ett brett plankgolv, varför det?
– Det var ett stort vardagsrum med flera möblemang. Detta plankgolv gör intrycket av rummet lugnare, genom sina enhetliga linjer och utvalda plankor med en ren estetik i ytan. Det finns stor variation i plankgolv, allt från country med kvistar till rena och sobra. Plankgolv blir också lite lyxigt. Familjen valde en mönstrad tapet som funkar jättebra till plankgolvet. Plus att de själva föll för plankgolvets fina utseende.

Men det finns massor av golv att välja på. Var ska jag börja?
– Det första jag brukar fråga kunderna är vilket rum det gäller och vad det används till. Det är stor skillnad på ett kök och ett vardagsrum med avseende på hur tåligt ett golv behöver vara. Och de som bygger nytt vill ofta ha ett genomgående golv i alla rum, då gäller det att hitta något som är slitstarkt men ändå har rätt stil.
– Nästa fråga är vilka som bor i huset. Finns det barn, stora hundar, cyklar som ska rullas in eller är det bara en stillsam vuxen som går i strumplästen? Du vill ju att ditt golv ska fortsätta vara vackert länge.

Hur vet jag vilket golv som blir snyggast då?
– När du vet vilken kvalitet du vill ha på golvet är det dags att fundera på om du vill ha någon kulör. Ska golvet vara betsat, kulört eller ljust? Till exempel gör ett mattlackat golv med ljust pigment rummet ljusare eftersom väggar och golv reflekterar varandra. Mörka golv är jättesnygga men det dämpar rummet. Så frågan är hur ljust det är hemma hos dig. Har du bara ett ljusinsläpp eller kommer det in mycket ljus från flera håll?

Det är mycket att ta hänsyn till när man väljer golv?
– Absolut, variationsmöjligheterna är oändliga. Men om man använder sig av det jag kallar ”konen”, där man börjar med behovet och grundläggande krav på slitstyrka, och sedan går via rummets estetik i övrigt samt tycke och smak, brukar man till slut ha nått konens topp där man har ett par, tre alternativa golv kvar att välja på. Då blir det bra vilket man än tar.

Vilket golv vill du ha? Testa Jennies checklista! Du har tusentals golv att välja på men genom uteslutningsmetoden blir valet enkelt

 1. Hur slitstarkt behöver golvet vara? Vilket rum gäller det och vilka använder golvet?
 2. Vad passar bäst i rummet? Är rummet i övrigt mörkt/ljust eller rörigt/ avskalat?
 3. Vad föredrar du själv? Trä, laminat eller vinyl, till exempel?
 4. Välj ditt golv utifrån de återstående alternativen och känn dig lugn över att det blir bra

Bläddra i bildspelet och hitta golvet för dina behov

 • Plankgolv Colorama Sparreholm
  Plankorna är utvalda för att vara estetiskt enhetliga så de ger ett lugnande intryck i stora rum eller rum med mycket mönster och saker i.

 • Tvåstavsgolv Colorama Wisseltofta
  En lite lugnare variant av trestav – precis som med plankgolv består golvet av utvalda träbitar, men det har lånat trestavens estetik. Prisvärt och snyggt.
 • Trestavsgolvet Shaade Ask Linen från Tarkett
  Det klassiska svenska golvet som skapar liv och rörelse både genom sina ihopsatta stavar och genom ytans egna mönster i form av kvistar och ljust/mörkt trä. Det finns olika sorteringar på golven beroende på hur mycket liv man vill ha. Matchas gärna med snygg tapet liksom lugnare väggar.
 • Colorama Vinylklick Strong Kalkad Ekplank
  "Vinylgolv finns det enormt många snygga i dag och det är så praktiskt. Du kan välja mellan olika färger och mönster och de tål det mesta, vissa är även klassade för offentliga miljöer. Finns både som mjuk vinylmatta och som klickgolv. Du kan få trämönstrat, rutigt, enfärgat eller hur kulört du vill.”
 • Laminatgolv Colorama Laminat Premium
  ”Laminatgolv är det näst vanligaste golvet. Designmässigt finns inga begränsningar, du kan få vilket utseende du vill. Med dagens datorteknik kan du få en yta som ser mer äkta ut än trägolvet, med struktur och liv. Det finns flera olika typer av ytskikt, men alla laminatgolv har goda smutsavvisande egenskaper och är slitstarka. Trenden går mot allt bättre kvalitet i laminatgolven, den numera vanliga klass 33 har en så hög slitstyrka att de kan läggas i offentliga miljöer.”
Publicerad 21 nov, 2016