Inspiration

Snabb förändring med tapeter

Nya tapeter kan ge rum och möbler nytt liv – Jennie Andersson är designer på Colorama och hjälper dagligen kunderna med alla former av inredning. – Du kan åstadkomma stora förändringar snabbt med nya tapeter, säger hon. 

Jennie Andersson är en av Coloramas inredningsdesigners och arbetar sedan fyra år i butiken i Motala. Färg och form är hennes stora passioner – både hemma hos sig själv och kunderna.

Vad brukar du hjälpa kunderna med? – Vanligast är färgsättningar av hus och rum. Ofta är det vardagsrum eller kök, där de vill ha hjälp med kakel, färg, tapet och golv. Jag tar fram förslag baserat på vad de tycker om, vad som är deras stil och hur deras liv ser ut. Genom att anlita hjälp kan de spara mycket tid och pengar men framförallt får de ett helhetstänk i inredningen.

En stor del av ditt jobb är att vara kreativ? – Ja, det gäller att förstå vad kunden vill uppnå. Ibland har de sett en bild i en tidning och vill fånga den känslan. Men de vill också överföra och anpassa den till sitt hem. Därför brukar vi träffas en gång hemma hos kunden för att känna av vad kunden önskar, därefter arbetar jag fram ett förslag eller två. Hur ytan ska användas har också stor betydelse. En barnfamilj med hund har vissa behov, medan ett stillsamt par har andra, det måste vi också räkna med i inredningen så att den blir optimalt anpassad.

Du skapar ständigt hemma och på jobbet. I höstens och vinterns utbud kommer nya kvalitetsfärger, har du några tips på spännande inredningsprojekt? – Absolut. Det är kul att måla och du kan åstadkomma så mycket med lite färg. Om du till exempel hittar en pall eller ett litet bord på loppis kan du enkelt ge den nytt liv med lite färg. Färgmatcha med inredningen så lyfter den nya möbeln hela rummet. Och häng inte upp dig om det inte blir hundra procent perfekt. Saker med personlighet skapar hemtrevnad. – Ett annat tips är till alla som liksom jag bor i hyresrätt och inte får tapetsera och måla som vi vill: Sätt upp MDF-skivor så kan du göra vilka fondväggar du vill. När du sedan flyttar tar du bara ner skivorna.

Vilken betydelse har golvet i inredningen? – Det är en viktig faktor. Valet av golv är en stor del i inredningen eftersom den binder samman helheten och känslan i hemmet. Är det till exempel en öppen planlösning blir det oftast snyggt med ett plankgolv som ger en mer homogen känsla, är man ute efter en mer rustik känsla kan man välja ett golv med mer kvistar i. Coloramas vinylklickgolv som finns är riktigt bra och kan användas i hela huset eftersom de är både snygga och slitstarka. Det klassiska ekgolvet, 3-stav, är ju såklart populärt men fler och fler ser sig om i olika nyanser, såsom vitkalkade, grånyanserade och mörka.

Vad är MDF? Förkortningen står för Medium Density Fibreboard och används för tillverkning av bland annat möbler och inredningar.

Publicerad 18 nov, 2015