Inspiration

Sommartorp i förvandling

Målarfärg, vision och vilja kan förflytta berg.

I Sankt Olof på Österlen finns ett sommarhus med nära 100 år på nacken. Till fastigheten hör tvätthus, utedass och en lada fylld med bråte från seklet som gått. Som extra brädor till fasaden, om det skulle behövas. Och det gör det. Men att få sommarstugan beboelig har varit fokus under det år som familjen Anderberg ägt stugan. För det som en gång var hem åt 14 människor, har under årens lopp köpts och sålts och så småningom blivit en bedagad och smått bortglömd skönhet. – Den gamla kaminen läckte rök, så taket var sotsvart, liksom tapeterna. Plankgolven var fläckade av olja efter maskiner som fått övervintra i vardagsrummet. Alla som kom in här tyckte det var äckligt, konstaterar den nya ägaren, Mia Anderberg.

FRÄSCH YTA. Hos Colorama har Mia hittat kulörer för väggarna, taken, möblerna och även golvet – allt varsamt och noga utvalt för att bevara stugans själ. – Vi behåller så mycket som möjligt och ger det ett nytt liv med de olika produkterna, i stället för att bara kasta och ersätta med nytt. De gamla plankgolvens unika och vackra ådring finns därför kvar – fast med en ny, fräsch yta. I stugan tillbringar Mia och Fredrik Anderberg tillsammans med barnen Mai, 11, och Jack, 8, så mycket ledig tid de kan. Från bostaden i Malmö tar resan ungefär en timme. – Barnen älskar att vara här. Att springa på tomten, upptäcka skogen och rota bland de gamla sakerna i ladan, berättar Mia och vrider på kranen i köket. Vattnet är iskallt och kommer flödande ur den egna brunnnen. Mia fick nyligen besök av en äldre man som berättade att han var född i huset. Och att de sov tolv barn och två vuxna i det lilla köket. Tanken svindlar. – Men finrummet fick ingen vara i, säger Mia och nickar åt rummet längst bort i stugan, där det numera står fyra sängar. Av finrummet syns inga spår. Mycket har förändrats sedan huset byggdes. Fönstren byttes på 1950-talet och de vackra trädörrarna spikades över med masonitplattor. Plattorna är redan borta och de vackra spegeldörrarna målade i Colorams trendkulör Mjölk. Och Mia har redan påbörjat arbetet med att återinsätta spröjsade fönster. Köksinredningen är 1940-tal, gissar Mia. – Jag försökte ta reda på hur det kan ha sett ut i original. Men troligen är detta original. Innan dess hade man inte köksinredning så som man har i dag. Det var antagligen bara spisen och så köksförrådet. Man får ju också tänka på att de alla skulle få plats att sova här.

HISTORISK RESA. Att riva ner de gamla, sotiga tapeterna har varit en historisk resa, konstaterar Mia, som till vardags jobbar som stylist och uppskattar de mönster som blottlagts under arbetets gång. – Varje tapet vi rev ner vilade på ett annat lager tapet och till slut var vi nere på 1920-talsstil. Jag hoppades att vi skulle kunna rädda någon tapet, men det gick inte, de var i för dåligt skick. Men jag har sparat en bit gammalt mönster för eftervärlden. De flesta kulörer har Mia plockat ur Coloramas sortiment, som Rymdgrå och Mjölkvitt. – Det är så vackra kulörer, naturliga toner som passar i stugan.

RÖDA KNUTAR. Det är nära till skog och stranden vid Haväng. Körsbärsträden och äppelträden är inbäddade i en kullig och lummig natur genomkorsad av stenrösen och här och där små röda hus med vita knutar. Knutarna i det här huset ska dock bli röda framöver. – Troligen målades de vita senare och
var röda från början, säger Mia. Gavelfasaden har också fått ett fönster. Mia hittade det på Blocket och målade det med linoljefärg. – Vi använder bara gammal, tidsenlig inredning, säger hon och fortsätter: – Jag har fått ett annat slags kärlek till hus och historien med åren. Vi äger egentligen inte sådana här hus, vi förvaltar dem bara till nästa generation.

Publicerad 30 jun, 2017