Experten tipsar

Spraymåla som ett proffs!

Att måla med sprayfärg är både roligt, inspirerande och väldigt praktiskt i många sammanhang. Vi tog tillfället att ställa några vanligt förekommande frågor om denna eminenta målningsform till vår inredningsexpert Hanna.

När ska man spraya och när ska man måla?
– Ska du måla någonting som har många vinklar och vrår kan sprayfärg ofta vara ett bra val. Har du ett gammalt element som ska målas om, kan du mycket väl använda dig av elementspray för att spara både tid, energi och en och annan svordom. Vissa möbler kan vara enklare att måla med snickerifärg men vill du skapa spännande färgeffekter, till exempel på en skrivbordsskiva, är det enklare med sprayfärg.

Kan man spraymåla gamla köksluckor?
– Ja, det kan man faktiskt, men se först till att rengöra ytorna ordentligt innan så att fett och smuts försvinner. Mattslipa glatta ytor och avsluta gärna med ett möbellack eller spraylack för ett tåligare ytskikt.

Vilka material kan man spraymåla?
– Du kan egentligen spraya på de flesta slags material som trä, metall och plast. Till just plast rekommenderas plastprimer. Sedan skulle jag väl inte rekommendera att spraymåla saker som du ska äta ifrån eller sådant som du sliter på väldigt mycket.

Behöver man göra något förarbete innan man sprayar loss?
- Ja, det är alltid bra att rengöra och matta ner glansiga ytor en smula. Rugga upp ytan med ett litet sandpapper, så fäster färgen bättre. Vill du ha en extra lång hållbarhet och tålig yta kan du avsluta med ett spraylack.

Rent praktiskt, vad ska man tänka på när man spraymålar? Ska det vara tjockt eller tunt?
– Som sagt, rengör alltid ytan du ska spraya. Glöm inte heller bort att skaka flaskan ordentligt innan du skrider till verket. Spraya sedan tunt och hellre många lager än att det blir för tjockt och börjar rinna. Spraya med svepande rörelser från ca 30 cm avstånd, så brukar det bli bra.

Vilket är ditt bästa sprayfärgstips?
– Använd en kartong, till exempel en flyttlåda, när du ska spraya. Ställ ditt objekt i kartongen och spraya loss. Det skyddar omgivningen och minskar färgspridningen samtidigt som det gör det enkelt att flytta omkring ditt måleriprojekt även om objektet inte torkat.

Publicerad 24 okt, 2019

Har du frågor om spraymålning?

Välkommen in i butik, så hjälper våra experter dig att välja rätt produkter och komma igång!