Så gör du

Med rätt hjälpmedel är det lätt att tapetsera

Att fixa till väggarna med tapeter är positivt ur flera synvinklar. Framförallt sätter du ett eget avtryck som gör att du trivs och känner dig hemma men du investerar också för framtiden, genom att hålla boendet i fint skick.

Att tapetsera, innebär att det blir lite stökigt hemma ett tag. Möbler ska flyttas fram och tillbaka. Golv ska täckas osv. Fundera på om det inte är läge att fixa något annat när du ändå håller på. Kanske är det dags att även lägga in ett nytt golv eller måla om? Förutom att vi har det mesta du behöver, får du även hjälp med att beräkna materialåtgång och kostnader.

Viktigt med ett ordentligt förarbete

Moderna tapeter gör att tapetseringsarbetet blir enkelt och smidigt. Har du rätt inställning och är noggrann, går jobbet betydligt fortare än du kanske trodde från början.

Omsorgsfullt underarbete är, som alltid, avgörande för slutresultatet. Grundregeln är att väggen alltid ska vara torr och jämn. Målade ytor tvättas. Riv bort löst sittande tapet. Spackla skarvar och slipa så att du jämnar ut ytan. 

En god idé är att grundmåla med en lämplig grundfärg, så hela underlaget får samma färg. Kontrollera att tapetrullarna är felfria och att alla har samma trycknummer/färgbad. På så sätt undviker du överraskningar när arbetet är igång.

Mönsterpassning

  • Genom att lägga två rullar vid sidan av varandra så bekantar man sig med mönstret och ser hur det ska passas ihop mellan våderna.
  • Beroende på tapetsort så följer du de anvisningar som medföljer.
  • När det blivit dags att skära rent mot golvsockel och tak, så är en stor spackel ett bra stöd när du skär. Byt rakblad ofta, annars finns det risk för att du skadar.
Publicerad 9 jan, 2019

Behöver du hjälp att komma igång?

 Har du kört fast i val av mönster och kulör? Då kan du boka Coloramas inredningsexpert som kan hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning. Vill du ha hjälp med din tapetsering så kan vi tipsa om våra rekommenderade hantverkare, fråga oss i butiken.