Så gör du

Tapetsera enkelt i 6 steg

Hur tapetserar man? Med rätt redskap och teknik är tapetsering enkelt och kul!

 1. ANVÄND BRA REDSKAP
  Ha bra rakblad, bra tapetknivar, en bra svamp att torka lim med och en hink med ljummet vatten. Och använd rätt lim. Det måste till exempel vara ett non woven-lim till en non woven-tapet, annars kan den nya tapeten släppa. Kolla med din Coloramahandlare vilket lim tapeten kräver.

 2. VAR NOGA MED UNDERARBETET
  Även om det är tråkigt är det jätteviktigt att ha en slät, fast yta. Du måste först känna efter om tapeten under är lös eller om det finns lite blåsor – det finns det nästan alltid om det är en gammal tapet. Ta bort allt som sitter löst, spackla över ojämnheter och slipa tills du har ett slätt underlag. Glansiga och blanka tapeter döljer inga misstag i underarbetet men matta och stormönstrade tapeter döljer bra. Ska du sätta upp en mörk tapet på en vit vägg är det bra att först måla i tapetens nyans, då syns det inte om du råkar få en liten skarv. Slutresultatet blir mycket bättre. Genväg till att slippa spackla: sätt en Easy Cover återställningstapet över din ojämna vägg. Det är lättare än att spackla och ytan blir helt slät. 
 3. RENT OCH SNYGGT
  Ta bort slipdamm, och städa undan och torka av lister innan du börjar tapetsera. Smutsen virvlar gärna upp annars. Då är det också färdigt direkt efter tapetseringen och det är bara att möblera när du är klar.
 4. LÄGG MYCKET ENERGI PÅ FÖRSTA VÅDEN 
  Om den blir rak och fin så följer de andra automatiskt efter och slutresultatet blir rätt. Det är speciellt bra att tänka på när det gäller randiga tapeter. Obs! Med non woven-tapeter som limmas direkt på väggen behöver du inte ta bort alla lister och foder. Du rollar först ut limmet på väggen, fäster sedan våden och skär av tapeten nertill, lite mer än vad du behöver. Tryck fast tapeten och skär av en gång till, en millimeter ut på fodret. Sen är våden färdig och väggen är redo för nästa.
 5. LIMMA LUGNT
  Rolla på lagom med lim – lägg på som om du skulle måla. Blir det högar med lim här och där kan det bli bubbligt efteråt. Non woven-tapeter tål vatten så tveka inte att torka av lim som hamnat på ytan.
 6. EFTERFIX
  Om tapeten släpper någonstans och du får en luftbubbla finns det limsprutor, med en sån kan du spruta in lite lim och lösa problemet.
Publicerad 27 maj, 2020

Behöver du hjälp att välja rätt tapet?

I våra butiker har vi många utbildade inredningsexperter som gärna hjälper dig att hitta rätt när det kommer till tapeter, kulörer och inredning.