Produkt

Tarkett Bäckaskog, nytt exklusivt golv för Colorama

I de stora lövskogarna i norra Skåne, på gränsen till Blekinge, ligger det lilla samhället Hanaskog. Här blandas välmående villor med korvkiosk, friluftsbad – och en golvfabrik som sedan drygt 100 år tillbaka har tillverkat trägolv.

I dag finns det 135 anställda på Tarkett i Hanaskog och den gamla fabriksbyggnaden har förvandlats till kontor medan produktionen ligger i en modern, fräsch fabrikslokal.Trätillverkning är ett gammalt hantverk som kräver stor erfarenhet och kunnande. Medarbetarna är engagerade och kan sin sak, vilket är viktigt för företagets framgång. 

Ekgolvet, en svensk favorit

Trä är ett väldigt känsligt material så erfarenheten är viktig. Något som kan påverka träet är bland annat fuktsvängningar, som får det att antingen svälla eller dra ihop sig och i värsta fall spricka.

I Hanaskog produceras trägolv av olika tjocklek, design och träslag. Men ek är i särklass det vanligaste och är svenskarnas favorit när det gäller golv. För att garantera golvens höga kvalitet övervakas hela processen från inkommande råmaterial till färdig produkt så att fuktkvoten i träet ligger på rätt nivå.

– Vi har nyligen byggt om och både moderniserat och automatiserat produktionen, säger Jukka Vornanen, kategorichef trägolv.

Det svenska klimatet ställer extremt stora krav på trägolven och man rekommenderar 30-60 % luftfuktighet för bästa prestanda. Eftersom det lätt kan bli både torrare och fuktigare beroende på årstid, bör konsumenten satsa på ett golv av hög kvalitet och samtidigt hålla sitt inomhusklimat inom detta intervall.

Svensk råvara

Det mesta av råvaran är svensk – runt 75 %. Resten kommer från östeuropeiska skogar från hållbar skogsindustri. Företaget satsar stort på ”Cradle to Cradle” en icke vinstdrivande organisation som arbetar med tredjepartscertifiering för att utvärdera produkter utifrån fem kategorier: förnyelsebar energi, rent vatten, goda material, socialt åtagande samt återvinning av material.

– Vi tänker till redan i designfasen och har kontroll hela vägen till slutanvändaren och även efter det, som till exempel hur golven kan återvinnas? berättar Susanne.

En slitstarkt golvnyhet

Genom Hanaskogsfabriken passerar årligen en enorm mängd råmaterial. En del av detta går till en nyhet som tillverkas exklusivt för Colorama: Tarkett Bäckaskog, ett trestavs-golv i ek som fått sitt namn efter den närbelägna orten med tillhörande slott. En fördel med Tarkett Bäckaskog är att det finns matchande lister, golvsocklar och rörmanschetter för ett harmoniskt och enhetligt intryck.


7 egenskaper hos Tarkett Bäckaskog

  1. Bäckaskog är ett garanterat starkt, tåligt golv som är speciellt anpassat för det nordiska klimatet och hela produktionen är under kontroll.
  2. Tarkett Bäckaskog har naturlig design och matt yta.
  3. Golvet består av tre sammanpressade lager där ytan är ek, mellanskiktet furu och gran och botten granfanér.
  4. De tre olika träslagen är lagda med ådringen på tvärs mot varandra för att låsa träets rörelser - i ett massivt trägolv rör sig all trä åt samma håll.
  5. Ekytan i Tarkett Bäckaskog är extra skyddad. Mattlackeringen med Proteco Natura ger en superstark yta som ger ett långtidsskydd mot slitage och behåller därför den fräscha finishen länge.
  6. Med låssystemet 2-lock blir golvet lätt att lägga och det behövs inget lim. Golvet läggs flytande och klickas fast bräda för bräda.
  7. Till Bäckaskog finns det matchande lister, golvsocklar och rörmanschetter för ett harmoniskt och enhetligt intryck.
Publicerad 13 apr, 2015