Inspiration

Tidlös från Boråstapeter

Tapetkollektionen Tidlös från Boråstapeter finns endast hos Colorama. Kolla in hela kollektionen här!

I Borås finns anrika tapettillverkaren Boråstapeter som producerat högkvalitativ inredning till svenska hem i över hundra år. Målet är att utveckla tapeter utifrån en klassisk och tidlös grund. Och inför samarbetet med Colorama grävde sig tapetskaparna, bland andra Coloramas egna inredningsexperter, djupt ner i Boråstapeters enorma arkiv för att hitta förlorade favoriter och populära klassiker som förtjänade en återkomst på våra väggar. – Kollektionen innehåller ett spektrum av väldigt klassiska mönster, sådana som alltid kommer tillbaka, säger Jenny Hahne Gadd, mönsterdesignern bakom kollektionen, och får medhåll av Coloramas Louise Lindkvist som varit med och valt mönstren till nya kollektionen. – Vi har tagit ut färgerna och motiven utifrån vad vi ser är populärt, men också vad som kommer att komma framöver. Det är en fantastisk kollektion, säger Louise.

MILDA TONER. Basen i kollektion är mestadels milda, lite smutsigare toner som blir behagliga i ett rum. – Olika typer av mönster är i fokus men bildar samtidigt en finstämd bakgrund, säger Jenny, och Louise utvecklar hur det gamla och nya möts i mönsterbilden. – Den klassiska randen syns i ny färgskala som kan matchas med ett flertal mönster i kollektionen. Vi har även en medaljongtapet som vi gjort i en trendig blå och en smutsig grön som passar både det moderna hemmet men även speglar karaktären i äldre hus.

TEXTIL I GRUNDEN. Jenny är textildesigner i grunden, men mest intresserad av mönster och främst tapeter. – Tapeter är så roligt för att det kan förändra ett rum totalt och sätter tonen för hela rummet. Vare sig det är en enfärgad med struktur eller en helmönstrad. Det är lyxigt att få en så otroligt stor yta att arbeta med. Skillnaden jämfört med modevärlden är kravet på noggrannhet och hållbar design, anser hon. – Med tapetmönster måste man vara så noggrann. Vi lägger mycket mer tid på att skapa ett mönster. Det måste vara bra på alla sätt, inte bara ett fint mönster och en fin idé utan det ska kunna vara på en hel vägg och hålla länge över tid. Som Tidlös gör.

LJUS OCH PASTELLIG. Tidlös finns i fem mönster och 2–4 färgställningar per mönster, totalt 15 artiklar. Basen är ljus och pastellig. – Alla mönster och färger smälter ihop väldigt fint tillsammans och det finns en härlig variation bland dem. Kollektionen är väldigt gångbar och kan passa till många olika stilar. Tapeterna harmoniserar och blir väldigt fina i till exempel rum som ligger i fil med varandra.

Har ni några egna favoriter?

– Som grädde på moset har vi en blommig mönstrad tapet i de smutsiga pastellerna rosa, grönt och gult. Det är min favorit, jag gillar det mer avskalade. Den kommer att få en plats i min nyinköpta lägenhet, frågan är om jag kommer att gå på den ”säkra” rosa pastellen eller våga det ”gula” som vi ser mer och mer av, säger Louise. – Tapeten Strå är diskret och så fin som en ljus, mild bas i ens hem, men det är ändå någonting som händer på väggarna. Och man kan ha den väldigt länge. Men tapeterna talar bäst för sig själva, jag tycker man ska komma och titta på dem, säger Jenny.

Publicerad 16 maj, 2018