Så gör du

Träolja – terrassens bästa vän

Träolja är terrassens bästa vän i kampen mot fukten. En bra olja och rätt metod garanterar ett bra slutresultat och ett skydd som varar länge.

Få produkter skyddar ditt trä lika självklart som olja. Om fukt tränger in i trä så börjar träet obönhörligen att ruttna. Men har du gett det olja så kan vattnet inte tränga in utan pärlar sig på ytan. – Du håller lättare kvar träets naturliga utseende och skyddar det dessutom från bakterietillväxt med träolja, säger Ulf Carmström, som har varit med och tagit fram Coloramas träolja, utvecklad speciellt för nordiska förhållanden. Och det är just de speciella förhållandena i landet som gör trävård så nödvändigt här. – En terrass är hela tiden utsatt för väta, torka, snö, solljus. Faktum är att en båt nästan inte är lika hårt ansatt som en terrass är. Så för att skydda träet krävs underhåll, helst bör du olja en gång om året. Jag brukar själv ge mina utemöbler en omgång både vår och höst. Vad är det då som ska oljas? Jo, allt typ av naturellt trä som du vill skydda från fukt och vill få att leva längre. – Allt bart trä utomhus, oavsett om det är vågrätt eller lodrätt.Träolja är oftast baserad på linolja. Oljan ska vara tunn så att den går in i träet, torrhalten bör inte vara över 30 procent, menar Ulf. – Är torrhalten för hög kan det lätt bli kladdiga ytor. En kvalitetsolja är alltid lätt att jobba med.

Läs också: Lasyr gör terrassen som ny

Motverkar mögel

Oljan innehåller också lösningsmedel, lacknafta eller vatten, och fungicider – det sista motverkar mögel och alger. – Olja regelbundet så håller sig möbler och terrass fräscha och snygga länge. Och följ instruktionerna. Gör du fel blir oljning svårt – gör du rätt är det lätt. Ingar Ridström är produktchef för oljor på Alcro: – En kvalitetsolja är ofta dyrare, men ger å andra sidan ett hållbarare resultat. Prisskillnaden beror på att det är bättre ingående komponenter som bidrar till att öka skyddet. Lägg på oljan flödigt så att träet kan suga upp oljan som behövs för att mätta ytan. Och torka bort överskottet så att du inte får små pölar. – Det är också viktigt att tänka på att det inte bör regna eller falla dagg på den nyoljade ytan, vilket kan ge upphov till fläckar.

Olja rätt och lätt

  • Rengör med en mögel-tvätt och en rengörings- vätska för att döda bakterier. Spreja bara över tvättmedlet, borsta och spola bort. Låt torka.

  • Applicera oljan flödigt med en pensel och låt det sugas in. Efter 10–15 minuter torkar du bort överflödet med en fuktig trasa. Följ instruktionerna på förpackningen.
Publicerad 11 apr, 2016