Inspiration

Tre sorters golv - hitta bästa lösningen för dig

Det finns flera olika sorters golv, vilket golv tror du passar dig bäst?

Massiva trägolv
Dessa är oftast furugolv men finns även i ek. De består av ett och samma träslag helt igenom och därför är det mer rörelse i träet. När luftfuktighet och temperatur förändras gör träet det också. Därför funkar de allra bäst när de läggs i nybyggen och skruvas fast i reglar.

Lamellgolv
Överst ligger ett 2,5-4-millimeters slitskikt av ädelträ. Golvet kan slipas om 2–5 gånger. Träslagen varierar, vanligast är ek. Under slitskiktet finns ett annat slags trä som ligger på olika håll så att golvet inte kan röra sig och därmed riskera sprickbildning. Lamellgolv kallas ofta i folkmun parkett. Som helhet brukar golvets tjocklek vara runt 12–14 millimeter.

Tunna trägolv
Dessa golv är tunnare, totalt runt 7–9 mm. Överst ligger tunn faner, vilket gör att du endast kan slipa om för hand och lacka när du vill göra ett ansiktslyft. Golvet är lätt att lägga. Det kallas även fanérgolv.

Här kan svenska folket tänka sig att ha trägolv:

1. Vardagsrummet – 87 procent
2. Sovrummet – 78 procent
3. Hemmakontoret – 59 procent
4. Barn- eller tonårsrummet – 48 procent

Källa: Tarkett

Publicerad 1 apr, 2015

Behöver du hjälp att välja rätt golv för ditt hem?

Inga problem, kontakta bara en av våra inredningsexperter. Coloramas inredningsexpert kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.