Inspiration

Vårens tapettrender blommar

I vår är det pasteller, stora blommor, diskreta grafiska mönster och lyxiga ytstrukturer som smyckar våra väggar – om trenderna får bestämma.

  • MÖNSTRAT. Jämte blommorna fortsätter de grafiska mönster med trianglar och ränder. Det kan också vara lite mer diskreta, små och lugna grafiska mönster. Harlequinmönstret är fortsatt populärt. Vi ser storblommigt. Vi går ifrån att alltid ha vitt till en fondvägg; nu kan vi även matcha med mönstrat, till exempel storblommig fond med ränder i övriga rummet.

  • PASTELLER. I vår kommer de smått smutsiga pastellerna tillbaka men i nya kombinationer, som rosa, grönt och gult tillsammans och rosa och grått. Även det blå håller i sig men vattnas ur till lite ljuvare blått – som är väldigt fint till vitt.
  • OÄNDLIGHET. Himmel, hav och rymd inspirerar i det tidlösa oändlighetstemat – vilket även var temat för Formexmässan i januari 2017. Under den sammanfattande rubriken Nordic Space rymdes ledorden utrymme, rymd, fritänkande och oändlighet med ett framför allt personligt uttryck.
  • NATUR. Naturen är fortsatt vår stora trendsättare med plantor inne, ute och på väggarna. Växterna bidrar med lugn och personlighet och det ska vara mycket av allt – den storblommiga tiden är här.
  • INDUSTRI. Den industriella trenden fortsätter och nu kommer fina kalkstrukturer på tapeterna. Den slitna, opolerade känslan får gärna mixas med andra inredningsstilar, även avskalade moderna miljöer. Tänk dig en verkstadsmiljö och plocka från materialen där – som järn, plåt och betong – och använd i detaljerna för att skapa den rätta rustika känslan.
  • EFFEKTER. Den metalliska trenden är fortsatt stark men vi får se mer silver och kombinationer av metaller som silver, mässing och koppar. Koppar är på väg ut, men addera detaljer i silver så blir det som nytt igen. Det finns fortsatt metalleffekter i tapeterna men andra effekter kommer starkt – som sammet på matta, dova väggar.
Publicerad 24 feb, 2017