Trendspaning

Vårens tapettrender blommar

I vår är det pasteller, stora blommor, diskreta grafiska mönster och lyxiga ytstrukturer som smyckar våra väggar – om trenderna får bestämma.

Det pågår en revolution i våra svenska hem. Det enhetligt vita som dominerat väggar, tak, golv och inredning under årtionden håller på att ersättas av kulörer, mönster och ytstrukturer. – Ut med det vita och in med färg – det är vad som händer. Grått har i stort sett ersatt det vita på väggarna och det har sina fördelar; grått blir ofta mer ombonat och personligt medan vitt kan upplevas som ganska sterilt och kräver mer inredning som tavlor och detaljer för att bli lika ombonat. Bara under det senaste året har kunderna gått från att alltid vilja ha vitt till att det vita är en komplettering till färger och vågade mönster, säger Louise Lindkvist på Colorama i Hjo.

GODA RÅD. I tapetrummet i hennes Coloramabutik är det ofta fullt hus. Här finns tapetböcker och tapetprover och hit kommer alla som behöver goda råd. – Det är stor efterfrågan på tapeter. Få saker förändrar ett helt rum som tapeter. De säger också mycket om vem personen är som bor där och bidrar till att man känner sig välkomnad när man kommer hem. Själv har hon varit med om att ta fram Boråstapeters nya kollektion Tidlös som endast säljs hos Colorama – en trendig men samtidigt evig kollektion där diskreta mönster varvas med uttrycksfullare inslag.

TRENDER. Och när nya tapetkollektioner tas fram är det mode- och möbelvärlden som sätter trenderna. – Kläder och inredning är ett steg före tapeter. Våren 2016 såg vi mycket blått på inredning och kläder – och nu har det kommit till tapeter, färger och så småningom även kakel. Sociala medier och mässor är också inspirationskällor. – I dag hämtas influenserna från hela världen och det är tydligt att vi vill skapa ett hem där vi känner oss välkomnade och avslappnade. Du jobbar och stressar om dagarna och hemma vill du kunna krypa in i din egen lilla oas – inredd som just du vill ha den.

Vårens tapettrender

  • MÖNSTRAT. Jämte blommorna fortsätter de grafiska mönster med trianglar och ränder. Det kan också vara lite mer diskreta, små och lugna grafiska mönster. Harlequinmönstret är fortsatt populärt. Vi ser storblommigt. Vi går ifrån att alltid ha vitt till en fondvägg; nu kan vi även matcha med mönstrat, till exempel storblommig fond med ränder i övriga rummet.

  • PASTELLER. I vår kommer de smått smutsiga pastellerna tillbaka men i nya kombinationer, som rosa, grönt och gult tillsammans och rosa och grått. Även det blå håller i sig men vattnas ur till lite ljuvare blått – som är väldigt fint till vitt.
  • OÄNDLIGHET. Himmel, hav och rymd inspirerar i det tidlösa oändlighetstemat – vilket även var temat för Formexmässan i januari 2017. Under den sammanfattande rubriken Nordic Space rymdes ledorden utrymme, rymd, fritänkande och oändlighet med ett framför allt personligt uttryck.
  • NATUR. Naturen är fortsatt vår stora trendsättare med plantor inne, ute och på väggarna. Växterna bidrar med lugn och personlighet och det ska vara mycket av allt – den storblommiga tiden är här.
  • INDUSTRI. Den industriella trenden fortsätter och nu kommer fina kalkstrukturer på tapeterna. Den slitna, opolerade känslan får gärna mixas med andra inredningsstilar, även avskalade moderna miljöer. Tänk dig en verkstadsmiljö och plocka från materialen där – som järn, plåt och betong – och använd i detaljerna för att skapa den rätta rustika känslan.
  • EFFEKTER. Den metalliska trenden är fortsatt stark men vi får se mer silver och kombinationer av metaller som silver, mässing och koppar. Koppar är på väg ut, men addera detaljer i silver så blir det som nytt igen. Det finns fortsatt metalleffekter i tapeterna men andra effekter kommer starkt – som sammet på matta, dova väggar.
Publicerad 24 feb, 2017