Experten tipsar

Vårfräscha väggar

Den efterlängtade våren är äntligen på väg. Men i takt med att solstrålarna börjar leta sig in i våra hem syns skavankerna allt tydligare. Är det kanske dags att måla om? Vi har tipsen som gör målningen lite enklare och mycket roligare.

– Det allra viktigaste när du ska måla om är tråkigt nog förarbetet. Å andra sidan gör ett ordentligt grundjobb att själva målningen blir mycket roligare och slutresultatet oändligt mycket bättre. Jag brukar säga att förarbetet ska ta längre tid än själva målningen, säger Ellinor Kusmark, inredningsexpert på Colorama Göteborg och fortsätter;

Viktiga verktyg

– Att ha bra verktyg gör också ditt arbete enklare och slutresultatet proffsigare. Använd en bra roller och en pensel av god kvalitet som du kan ha glädje av mer än en gång, se till att du har rätt slags maskeringstejp, det finns många olika, och se till att du har spackelspade, spackel och sandpapper redo. 

Glöm inte taket

Något som ofta borde ingå i förarbetet men som många glömmer är taket. – Nymålade väggar i kombination med ett sjaskigt tak gör ingen glad, så ta dig tid att måla om även denna yta innan du går loss med väggarna. Jag lovar att det är värt besväret.

3 viktiga målartips 

  1. Provmåla
    Kulörer ser olika ut överallt. Prova helst färgen på alla fyra väggar i rummet för att se hur den beter sig. Till exempel kan en grå nyans bli nästan blå i ett rum med norrläge.

  2. Våga
    Det är roligt med färg. Våga ta ut svängarna och var inte rädd för att måla i en lite mörkare nyans än du kanske först tänkt. Är du osäker? Prata med oss på Colorama, så hjälper vi dig.
  3. Måla allt
    Att måla lister och dörrfoder i en matt lackfärg i samma kulör som rummets väggar blir effektfullt samtidigt som det kan ge rummet en lugnare känsla.
Publicerad 8 jan, 2020

Behöver du hjälp med färgsättning?

Kontakta en av våra inredningsexperter! Coloramas inredningsexpert kan bland annat hjälpa dig att kombinera färger och material på väggar, golv, textilier och övrig inredning.