Så gör du

Vita trägolv med hårdvaxolja

Vita golv är väldigt populärt. Och inte behöver man alltid köpa och lägga nytt. Här är våra bästa tips för hur du lyckas rusta upp ett golv du tröttnat på med hjälp av hårdvaxolja från Osmo.

Slipa golvet

Slipa alltid golvet innan infärgningen påbörjas, gäller både nytt obehandlat golv och tidigare behandlat med till exempel lack.

Om golvet är av furu eller gran är det viktigt att golvslipningen avlutas med ett slippapper med kornstorlek 100. Mindre repor och hål kan repareras med Osmo Träspackel.

Tänk på att det slutliga resultatet alltid påverkas av träets naturliga kulör och slipning. Gör alltid en provbehandling på en mindre yta för att se om önskat resultat kan uppnås, innan hela ytan behandlas.

Tillför den vita färgen

Färga in golvet genom att stryka på ett tunt lager Osmo Dekorvax 3188 Snö i träets fiberriktning med vit skurnylon alternativt Osmo Golvmaskin med vit rondell.

Var noga med att inte lämna något överskott och undvik att göra arbetet i direkt solljus. Låt torka 12-24 timmar och se till att det är god ventilation i rummet.

Slutbehandla golvet med vitpigmenterad hårdvaxolja

För att tillföra golvet och infärgningen det skydd det behöver mot slitage, spill och annat tillförs Osmo Hårdvaxolja Effekt 3041 Natur. Slutbehandling sker mycket tunt i träets fiberriktning, precis som dekorvaxen. Använd Osmo Penselborste med handtag eller Osmo Mikrofiberroller. Låt torka 12-24 timmar och nu får du ett mycket snyggt och tåligt vitt trägolv.

Två tips för ett lyckat slutresultat

  1. Gör en provbehandling innan du sätter igång på hela golvytan. Efter arbetet ska trasor och andra textilier som varit i kontakt med hårdvaxoljan läggas i vatten för att undvika självantändning.
  2. Var noga med slipningen! Om golvet är av furu eller gran är det viktigt att golvslipningen avlutas med ett slippapper med kornstorlek 100.
Publicerad 25 mar, 2019

Låt ett proffs göra jobbet!

En del renoveringsprojekt är så pass tidskrävande eller komplicerade att man gärna vill anlita någon för att göra jobbet. Genom att använda en professionell hantverkare köper du dig tid men framför allt tryggheten att projektet blir fackmannamässigt utfört.  Prata med din Colorama-butik om vad du behöver hjälp med, så kan vi tipsa om våra rekommenderade hantverkare.