Champagnekork ger tysta golv!

Med nya produkten Authentica tar de funktionella golven steget över till intelligent design. Extra lager av kork gör underlaget varmt, slittåligt, bra för ömma leder, tyst – och miljövänligt.

Det är samma kork som används i var tredje champagnekork i världen. Dess unika egenskaper gör korken utmärkt i skor, i grytunderlägg, i rotorblad på vindkraftverk och numera även i ESA:s rymdraket Ariane 5.

– Kork är isolerande och lätt samtidigt som det är väldigt segt och stöttåligt. Det finns inget annat material som klarar kyla och värme lika bra, säger Anders Grip, marknadsansvarig för golvtillverkaren Wicanders i Sverige. Wicanders ägs av det portugisiska familjeföretaget Amorim, ett av världens ledande företag inom korkapplikationer.

– Uppbyggnaden ger golven egenskaper som andra golv inte har. Autenthica har en korkbaksida, MDF i mitten och sedan kork ovanpå följt av en tunn, tålig film som kan få vilket utseende som helst – ek eller betong till exempel, säger Anders.

Korken på undersidan dämpar ljuden nedåt, till våningen under. Att det är ett extra lager med kork på ovansidan gör golven tystare, varmare, stötdämpande och fjädrande att gå på – speciellt bra i miljöer där man står mycket, frisersalonger till exempel.

– Man sparar på rygg, knä och fotleder genom av fjädringen. Många tror att kork är ett skört material men det är oerhört slittåligt och korken håller alltid formen. För barnfamiljer, människor med djur och offentliga miljöer är det en fantastisk produkt. Ett vanligt användningsområde är köket, men korkgolven passar i stort sett alla ytor.

Och numera ligger Wicanders korkgolv i kyrkan Sagrada familia i Barcelona. 

– Skaparen och konstnären Gaudí ville endast använda naturliga material så de la marmor som golv. 

Men det skapade en jobbigt akustisk situation. Genom att ersätta marmorn med Wicanders korkgolv förenades kravet på naturmaterial med en lösning på akustikproblemen.

Golvet klickas enkelt ihop med senaste klicktekniken.

Miljövänligt
Att skörda kork är som att klippa får – ett cykliskt hantverk. Vart nionde år skalas korken av korkträden vilket gör dem starkare. Och att hjälpa korkträden är att hjälpa naturen; trädens djupa rötter binder sand och drar vatten upp till växter och djur i områden som annars hade varit uttorkade.

25 års garanti!
Korkgolven kommer med 25 års garanti i hemmiljö och 15 år i offentlig miljö.

 

Publicerad 6 nov, 2017